O nouă rachetă pentru „uriașa” flotă de 20 de avioane Su-57. Rusia prezintă misterios un „proiect secret” care să răspundă armelor F-35 sau F-22

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Pe 27 aprilie 2025, presa de stat rusă a difuzat imagini cu o rachetă de croazieră pe care prezentat-o ca un „proiect secret”, inspectată de fostul președinte Dmitri Medvedev într-un poligon militar, sugerând integrarea acesteia pe avioanele considerate de ruși de generația a 5-a, Su-57, cele mai avansate avione de vânătoare ale Rusiei.

Su-57, cunoscut sub denumirea NATO „Felon”, este încercarea Rusiei de a produce un avion de generația a cincea, capabil să concureze cu cele occidentale precum F-35 Lightning II și F-22 Raptor.

Dezvoltat de Sukhoi, Su-57 a zburat pentru prima dată în 2010 și a intrat în serviciul operațional în 2020.

Proiectat pentru misiuni de superioritate aeriană, atac la sol și recunoaștere, avionul are avionică avansată, capacitate de zbor supersonic fără postcombustie (supercruise) și o semnătură radar redusă. E propulsat de două motoare Saturn AL-41F1, dar rușii planifică integrarea motoarelor Izdeliye-30, pentru un impuls mai mare și eficiență crescută. De precizat că motoarele au fost „călcâiul lui Ahile” a programului, generând numeroase probleme ce au dus la întârzierea programului. De fapt, chiar primul avion din producția de serie s-a prăbușit.

 

O nouă rachetă pentru Su-57. Rusia prezintă misterios un „proiect secret”

 

Dar să revenim la noua rachetă misterioasă pe care rușii au prezentat-o:

 

 

Noua rachetă de croazieră, surprinsă pentru scurt timp în imagini difuzate de The Mirror, rămâne învăluită în mister. Oficialii ruși nu au oferit detalii despre capabilitățile sale, însă analiștii au observat o asemănare vizuală cu racheta Kh-101, o armă cu rază lungă de acțiune folosită extensiv în Ucraina.

Analistul militar Kirill Fyodorov a remarcat că racheta seamănă cu Kh-101, dar diferă în anumite aspecte, ceea ce sugerează că ar putea fi un design nou sau un prototip modificat.

The Mirror, arată și Bulgarian Military, a raportat că racheta are un motor cu reacție și un „focos îmbunătățit”, deși nu există nicio informație independentă care să confirme acest lucru, cu excepția presei ruse.

Având în vedere designul Su-57, racheta este cel mai probabil destinată transportului intern, pentru a păstra caracteristicile stealth ale avionului – un element esențial pentru pătrunderea în spații aeriene contestate.

2. Su-57, sur... (su_57_76404000.jpg)

Su-57, sursă foto: United Aircraft Corporation

Spre deosebire de Kh-101, lansată de obicei de bombardiere strategice precum Tu-95, această nouă rachetă ar trebui să se încadreze în compartimentele interne compacte ale Su-57, ceea ce presupune dimensiuni mai mici sau un design cu aripi rabatabile.

Pentru a înțelege semnificația acestei dezvoltări, trebuie analizat rolul Su-57 în strategia militară a Rusiei. Spre deosebire de SUA, care a desfășurat sute de F-35 în state aliate, flota Su-57 a Rusiei este încă redusă – estimările indică mai puțin de 20 de aparate operaționale la începutul lui 2025.

Întârzierile în producție au fost agravate de sancțiuni, care au afectat accesul la componente externe, inclusiv microelectronică provenită anterior din țări precum Japonia și Ucraina.

 

Noua rachetă rusă din „proiectul secret” ar fi un răspuns dat rachetei  AGM-158 JASSM-ER americane? Dar problemele rușilor nu sunt raza de acțiune

 

3. Su-57, sur... (su_57_37972200.jpg)

Su-57, sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia

Momentul anunțului noii rachete de croazieră, la doar câteva zile după intensificarea atacurilor rusești cu rachete asupra Ucrainei, adaugă o dimensiune suplimentară. The New York Times a relatat pe 28 aprilie 2025 că atacurile cu rachete și drone s-au intensificat în orașe precum Harkov și Sumî, în timp ce negocierile de pace conduse de SUA continuă, dar fără succes.

Dezvăluirea unei noi arme în această perioadă poate fi interpretată ca un semnal atât pentru publicul intern, cât și pentru cel internațional. Pe plan intern, întărește narațiunea Kremlinului despre forța sa militară, contracarând criticile legate de problemele economice și eșecurile de pe front. La nivel internațional, reamintește capacitatea Rusiei de a proiecta putere, mai ales în contextul extinderii NATO în Europa de Est.

Compararea noii rachete a Su-57 cu echivalentele occidentale oferă o perspectivă utilă. SUA utilizează AGM-158 JASSM-ER, o rachetă de croazieră stealth, cu o rază de peste 960 km, lansată de avioane precum F-15E și B-2 Spirit.

Racheta JASSM-ER se remarcă prin precizie și design, devenind un standard modern. Marea Britanie și Franța folosesc racheta Storm Shadow/SCALP, utilizată eficient de forțele ucrainene împotriva țintelor rusești.

Ambele sisteme beneficiază de linii de producție mature și testare extensivă în luptă – avantaje pe care noua rachetă rusă probabil nu le are. Dacă este o rachetă din familia Kh-101, raza sa ar putea ajunge la 2.400 km, dar eficacitatea va depinde de sistemele de ghidaj și contramăsuri, domenii în care Rusia este în urmă față de Occident.

CITEȘTE ȘI: Su-57 visează la performanțele F-35, dar rușii mizează pe cifre. Câte avioane ar putea arunca în luptă Rusia, dacă ar declanșa un război major

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel