Nord Stream 2. Germania susține că dacă se retrage nu va mai putea ajuta Ucraina

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Ministrul de Externe, Heiko Maas, susține că retragerea Germaniei din proiectul gazoductului nu va opri Rusia să continue lucrările, dar va reduce capacitatea Berlinului de a solicita ca unele livrări de gaze să fie trimise în continuare prin Ucraina

Unii oficiali germani au cerut o nouă abordare a proiectului după ce Rusia a confirmat capturarea a trei nave militare ucrainene şi arestarea echipajelor.

Rusia va face presiuni pentru construirea gazoductului, chiar dacă firmele germane se retrag, a explicat Heiko Maas.

"Va fi sigur construit dar nu va mai pleda nimeni pentru o rută alternativă de tranzit a gazelor prin Ucraina. De aceea consider că e important să rămânem angajaţi din punct de vedere politic", le-a declarat jurnaliştilor ministrul german de Externe.

Şi Thomas Bareiss, secretar de stat pentru energie în Guvernul de la Berlin, a afirmat recent că gazoductul Nord Stream 2 este important pentru a asigura Germaniei furnizarea de energie iar Rusia este un furnizor sigur şi demn de încredere.

Preşedintele american Donald Trump afirmase că proiectul sporeşte dependenţa de gazul rusesc şi a avertizat firmele occidentale care au investit în Nord Stream 2 că riscă sancţiuni.

Cu o lungime de 1.200 de kilometri, Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Însă mai multe ţări din Estul Europei, în frunte cu Polonia, se opun proiectului Nord Stream 2, care ar urma să ducă la diminuarea tranzitului gazelor naturale ruseşti via Ucraina, denunţând implicaţiile politice ale proiectului.

"Ştiu că SUA sunt îngrijorate ... dar nu este aşa de simplu. Pentru Germania, Rusia este un furnizor de gaze sigur şi demn de încredere. Proiectul Nord Stream 2 ar trebui să continue deoarece gazoductul asigură furnizarea de energie în Europa", a afirmat Bareiss.

Jumătate din proiectul Nord Stream 2 este deţinut de Gazprom, care va furniza jumătate din finanţarea necesară pentru proiectul în valoare de 9,5 miliarde de euro. Restul este împărţit între companii germane Uniper şi Wintershall, grupul anglo-olandez Royal Dutch Shell, cel francez Engie şi cel austriac OMV.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel