Noile tactici folosite de ruși au pus în alertă Forțele Aeriene ale Poloniei: Rachete de croazieră Kh-101 au zburat mai mult de o oră în vestul Ucrainei

Ionel Copcea |
Data publicării:
Avioane F-16 poloneze, foto: Forțele Aeriene din Polonia via NATO
Avioane F-16 poloneze, foto: Forțele Aeriene din Polonia via NATO

Într-un mesaj postat pe canalul de Telegram, Forțele Aeriene ale Ucrainei au confirmat atacul executat de Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse asupra teritoriului ucrainean în timpul nopții și al dimineții de 13.01.2024, anunțând că au fost folosite în total 40 de mijloace de distrugere, între care trei drone și 37 de rachete cu bazare aeriană.

Potrivit reprezentanților militari ucraineni, trupele ruse au întrebuințat:

- 3 drone Shahed-136/131, lansate din Regiunea Kursk;

- 7 rachete antiaeriene dirijate S-300/S-400, lansate din Regiunea Belgorod;

- 6 rachete aerobalistice Kh-47M2 Kinjal, lansate de șase avioane MiG-31K din Regiunea Tambov;

- 12 rachete de croazieră Kh-101/Kh-555/Kh-55, lansate de 11 bombardiere strategice Tu-95MS din zona Mării Caspice;

- 6 rachete de croazieră Kh-22, lansate de bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 din Regiunea Briansk;

- 2 rachete aeriene dirijate Kh-31P, lansate de două avioane de vânătoare Su-35S din Regiunea Herson;

- 4 rachete aeriene dirijate Kh-59, lansate de bouă bombardiere Su-34 din Regiunea Bryansk.

După cum au informat reprezentanții Forțelor Aeriene ale Ucrainei, forțele și mijloacele de apărare antiaeriană au reușit să distrugă:

- 7 rachete de croazieră Kh-101/Kh-555/Kh-55;

- 1 rachetă aeriană dirijată Kh-59.

În același timp, peste 20 dintre mijloacele de atac aerian enumerate mai sus, care nu au fost incluse în statistici ca fiind doborâte, nu și-au atins obiectivele, din cauza contramăsurilor active prin intermediul războiului electronic.

Potrivit rușilor, informațiile prezentate de reprezentanții ucraineni referitoare la utilizarea “războiului electronic activ” reprezintă doar propagandă și o încercare nereușită de a ascunde eșecul apărării antiaeriene.

Surse rusești au semnalat faptul că sistemele de apărare antiaeriană supraîncărcate ale armatei ucrainene nu au putut face față interceptării țintelor aeriene, nici măcar pe cerul de deasupra capitalei, deși se știe că aproape toate mijloacele de apărare antiaeriană furnizate din Occident acoperă, în principal, Kievul.

 

Atacul rusesc a alertat Forțele Aeriene ale Poloniei

 

Presa rusă a făcut referire și la tacticile noi întrebuințate de Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse pe timpul atacului.

Astfel, rachetele de croazieră Kh-101 au fost folosite în primul eșalon, având misiunea de a deschide pozițiile de apărare antiaeriană ale adversarului. O parte dintre acestea au evoluat mai mult de o oră în zone din vestul Ucrainei, după care s-au prăbușit din cauza epuizării combustibilului ori au lovit ținte din regiune.

Ulterior, au intrat în luptă aeronavele MiG-31K și Tu-22M3, care au lansat rachete hipersonice Kinjal și rachete antinavă Kh-22, inclusiv pentru a încerca să distrugă mijloacele ucrainene de apărare antiaeriană.

Pe de altă parte, Comandamentul Operațional al Forțelor Armate ale Poloniei a informat populația despre zborurile aeronavelor militare ale republicii și aliaților săi în apropierea graniței cu Ucraina, din cauza activității sporite a aviației rusești.

Într-un mesaj postat pe rețeaua de socializare X (fostă Twitter), comandamentul a anunțat că “Forțele Armate poloneze au înregistrat o activitate crescută a Aviației cu rază lungă de acțiune din Federația Rusă, asociată cu intenția de a lovi teritoriul Ucrainei”. În acest context, “s-a decis intensificarea activității mijloacelor de aviație poloneze și aliate pentru asigurarea securității spațiului aerian al Poloniei”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel