Moscova spune că nu vrea arborat steagul Rusiei pe teritoriul Ucrainei. Reacție la referirea lui Zelenski despre steagul ucrainean pe Duma rusă

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse

Kremlinul a dat asigurări că nu își dorește să vadă arborat steagul Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei, folosind din nou narativul de „războiul civil din Ucraina”, în pofida faptului că partea rusă e implicată direct, atât prin sprijin economic, cât și prin sprijin de tehnică militară, în conflictul din estul Ucrainei.

Vineri, în cadrul unei conferințe de presă, Dimitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a subliniat că Moscova „respectă suveranitatea” Ucrainei.

„Nu, nu dorim să vedem steagul nostru arborat în Ucraina. (...) Respectăm suveranitatea Ucrainei, dar, desigur, nu putem reacționa pozitiv la astfel de observații ale președintelui Vladomir Zelenski”, a precizat Peskov, citat de agenția de presă Tass. Peskov a făcut referire la declarațiile președintelui Ucrainei.

Vlodimir Zelenski l-a contrazis pe președintele rus Vladimir Putin care, în timpul unei conferințe de presă, a declarat că „ucrainenii și rușii sunt un singur popor” și a dat vina pentru relațiile dintre cele două state pe autoritățile de la Kiev.

Zelenski s-a dus mai departe și a precizat că dacă ar fi fost un singur popor steagul Ucrainei ar fi fost arborat pe clădirea Dumei de Stat (camera inferioară a Parlamentului Federației Ruse).

”Cu siguranță nu suntem un singur popor. Dacă ucrainenii și rușii ar fi un singur popor, atunci, cel mai probabil, grivna ar fi fost moneda națională în Moscova, iar drapelul ucrainean în culorile galben-albastru ar fi fost arborat pe  Duma de Stat”, i-a răspuns Zelenski lui Putin.

 

Războiul din Ucraina și implicarea activă a Rusiei în susținerea separatiștilor din Donbas

 

Amintim că în martie 2021, sub pretextul unor exerciții militare, Rusia a desfășurat 28 de grupuri tactice de-a lungul frontierei de stat a Ucrainei și în teritoriile ocupate temporar. Cincisprezece nave de război ale Flotei Caspice au intrat în Marea Neagră. Rusia a mutat, de asemenea, avioane de luptă Su-25SM3 din Stavropol Krai (teritoriul rus) în Crimeea ocupată.

La 22 aprilie 2021, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că țara să vă începe retragerea trupelor, care participaseră la exerciții militare în Crimeea ocupată și în apropierea granițelor Ucrainei, la bazele lor permanente din districtele militare sudice și occidentale.

Războiul în estul Ucrainei, soldat cu peste 14.000 de morţi de la declanşarea sa, a început la scurt timp după fuga în Rusia a preşedintelui ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici şi sosirea la putere la Kiev a forţelor pro-occidentale.

În tot acest climat, Moscova a anexat ilegal în 2014 peninsula ucraineană Crimeea și, deși există numeroase dovezi cu privire la implicarea Rusiei în războiul din Ucraina, atât economic cât și militar, Kremlinul neagă acest lucru.

Tensiunile dintre Ucraina și Federația Rusă din ultimele luni reprezintă cel mai tensionat moment al conflictului, din 2014 încoace.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel