Ministrul german al apărării: NATO să tragă învăţăminte din eşecul său în Afganistan

S.I. Catalin |
Data publicării:

Ministrul german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a îndemnat marţi Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), ai cărei reprezentanţi se reunesc în cursul zilei în regim de urgenţă, să tragă învăţăminte din eşecul său în Afganistan, unde talibanii au recucerit puterea, informează AFP.

"Sunt multe subiecte asupra cărora trebuie să ne aplecăm în cadrul NATO" în urma preluării controlului în Afganistan de către islamişti, după 20 de ani de prezenţă militară occidentală în această ţară, a subliniat Annegret Kramp-Karrenbauer la postul de televiziune ZDF.

Ea a dat de înţeles că ţările europene ar putea fi nevoite în viitor să-şi asume sarcini care până acum le reveneau SUA.

"Va trebui să vedem dacă suntem gata să ne asumăm consecinţele, să luăm măsuri care până acum le-am lăsat pe seama americanilor", a apreciat ea, potrivit Agerpres.

Ambasadorii ţărilor membre ale NATO se reunesc marţi în regim de urgenţă pentru a discuta asupra situaţiei din Afganistan, unde ţările occidentale încearcă să-şi accelereze operaţiunile de evacuare.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va susţine apoi o conferinţă de presă, marţi după-amiaza.

Preluarea puterii de către talibani are loc după ce SUA au demarat la începutul lunii mai retragerea celor 9.500 de militari, dintre care 2.500 americani, prezenţi încă în Afganistan.

Armin Laschet, liderul partidului conservator german al Angelei Merkel şi candidat la preluarea funcţiei de cancelar federal, a calificat luni retragerea trupelor occidentale drept "cel mai mare fiasco al NATO de la crearea sa", în 1949.

Mai mulţi alţi responsabili germani au formulat critici, mai mult sau mai puţin voalate, faţă de decizia SUA de a se retrage din Afganistan, decizie ce a accelerat preluarea puterii de către talibani.

Angela Merkel s-a referit la rândul său la o decizie luată din "raţiuni de politică internă" în SUA.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel