Lecție pentru România în eșecul Ucrainei. C4I, „creierul Armatei”, dezvoltat de industria română cu giganți precum Lockheed sau Raytheon?

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: Forțele Navale Române
EXCLUSIV
Sursă foto: Forțele Navale Române

Ucraina nu a putut rezista agresiunii ruse în 2014, anexării ilegale a Peninsulei Crimeea și ulterior în războiul din Donbas, din mai multe cauze. Una din ele e că Ucraina nu a avut la dispoziție un sistem de comandă-control. 

Importanța acestui sistem de comandă-control a fost subliniată de Viorel Manole, director Patromil, în cadrul  în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate DefenseRomania, în care a analizat noile programe de înzestrare, din perspectiva industriei de apărare.

 

Sistemul de comandă-control, „creierul Armatei”. Lecția pe care România trebuie să o învețe din eșecul usturător al Ucrainei

 

Iar decidenții sunt conștienți de necesitatea unui sistem de comandă-control. Deși înzestrarea cu un asemenea sistem se afla în cele 8 programe de înzestrare esențiale, în noile 10 programe acesta a fost trecut primul de către MApN. Sigur că poziția nu înseamnă prioritizarea programului, dar la nivel simbolic este recunoscută importanța sistemului C4I. Astfel, în cele 10 noi programe de înzestrare pe care MApN le-a dat publicității, la prima poziție se specifică: „Sisteme C4I cu capabilități de integrare ISTAR”.

Viorel Manole a explicat cât de important este un asemenea sistem considerat „creierul oricărei armate”, precizând că acest sistem ar putea fi „un creier național”.

„În 2016, Ministerul Apărării și Ministerul Economiei au ajuns la concluzia, după nenorocirea Ucrainei din 2014, când forțele armate ucrainene au fost lipsite de un asemenea sistem, că acest sistem este creierul care coordonează sistemele aeriene, terestre și navale. Toată lumea, uitându-se la experiențele și strategiile marilor jucători, precum SUA, Franța sau Marea Britanie, sau a celor mai mici precum Cehia sau Polonia, și-a dat seama că softul acestui sistem de comandă-control ar trebui să fie soft național”, a precizat Viorel Manole. 

 

În consorțiul prin care industria de apărare din România dorește să dezvolte sistemul de comandă-control C4I s-ar putea regăsi giganți americani precum Lockheed Marin, Raytheon sau Harris

 

Viorel Manole a amintit că la vremea respectivă, în 2016, s-a format un consorțiu românesc care încă există și care atunci avea posibilitatea să ofere un sistem C4I pentru Armată, conform specificaților și cerințelor cerute la momentul respectiv de MApN. Dar el se poate adapta cu ușurință la solicitările actuale ale MApN.

„Specificațiile din 2016 nu mai sunt toate de actualitate în 2020 sau 2021. Dar ne așteptăm să ne așezăm la masă și să discutăm ce anume dorește în plus beneficiarul, respectiv Armata României. Acest lucru încă nu s-a întâmplat. Poate reușim totuși să ne așezăm la masă pentru prioritizarea C4I”, a mai adăugat Viorel Manole, care a amintit că România este un lider în partea de securitate cyber iar IT-știi și industria românească au capabilitatea să implementeze un asemenea program de înzestrare.

Directorul Patromil a mai precizat că poate fi modificată atât componența consorțiului românesc stabilit în 2016 pentru dezvoltarea C4I, cât și adaptarea la noile cerințe ale MApN. Totodată, în exclusivitate pentru DefenseRomania, Viorel Manole a dezvăluit că au fost discuții inclusiv cu giganți americani care doresc să ajute industria, precum Lockheed Martin, Raytheon sau Harris, și care ar putea face parte din consorțiu.

Noi am avut niște discuții cu parteneri din SUA. Nu vă ascund că am discutat cu Lockheed Martin, cu Raytheon, cu Harris. Nu am primit răspunsuri descurajatoare. Ei ar fi dispuși să intre alături de noi în consorțiu”, a conchis directorul Patromil

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel