Lăsat fără sanctuarul său din Donbas, cel mai bogat om din Ucraina a găsit o cale de a risipi muniția Federației Ruse: Replici ale armelor occidentale

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Macheta sistemului IRIS-T (lansator, sistem de arme, centru de comandă, radar) / Foto: DefenseRomania
Macheta sistemului IRIS-T (lansator, sistem de arme, centru de comandă, radar) / Foto: DefenseRomania

Obuziere ucrainene D-20, obuziere americane M777, sisteme de mortier, radare de apărare aeriană, iar lista cu replici false ale celebrelor echipamente militare poate continua. 

Cel mai bogat om din Ucraina a pierdut o avere uriașă în doar 10 ani.

Înainte de războiul început în 2014, Rinat Ahmetov avea, practic, propria sa republică în Donbas, fiind omul care controla tot în regiune prin compania siderurgică Metinvest. Înainte de război, sectorul siderurgic al Ucrainei contribuia cu aproximativ 10% din PIB-ul Ucrainei. 

Dar odată cu agresiunea rusă începută în 2014, oligarhul s-a trezit fără unele dintre cele mai importante active ale sale, iar ocupația rusă de la Mariupol sau Berdiansk i-a afectat și mai mult afacerile.

Metinvest, compania pe care o deține miliardarul ucrainean este încă cel mai mare jucător din Ucraina din domeniul metalurgic, deși funcționează la 65-70% din capacitate - în ceea ce privește producția de oțel - și la maxim 40% pentru minereu de fier, așa cum recunoșteau și oficialii companiei.

 

Efortul de război al Ucrainei, susținut cu arme...false

 

Indiferent de armele desfășurate în Ucraina, sunt mari șanse ca Metinvest fie să le fi copiat, fie să fie în curs de a face acest lucru, într-un mic hangar ascuns la marginea unui vast sit industrial din centrul Ucrainei.

De mai bine de un an, experții ucraineni modelează în plastic, lemn vechi, spumă și metal replici ale armelor avansate, care sunt create cu un singur scop: să fie distruse cât mai curând posibil de inamic. O gamă impresionantă de replici ale celei mai recente arme trimise de americani și europeni în Ucraina poate fi găsită acolo.

Rezultatul este suficient de autentic pentru a convinge operatorii ruși de drone și trupele cu experiență în luptă că sunt arme adevărate. Reprezentanții companiei siderurgice care se află în spatele acestui proiect spun că eceste arme-momeală sunt extrem de reușite, întrucât forțele ruse au atacat sute dintre ele aproape imediat ce au fost dislocate pe câmpul de luptă, scrie CNN.

Replicile costă scump Rusia, fiind menite să epuizeze resursele militare ale inamicului, rachetele și dronele, protejând în același timp echipamentele militare reale și soldații care le operează.

Eficiența se măsoară prin rata cu care produsele lor sunt distruse. ”Când vine armata la noi și ne spune, am rămas fără asta, atunci înseamnă că am avut mare succes”, a spus unul dintre ei.

Reporterii Guardian au fost primii care au intrat în atelier pentru a intervieva o echipă de experți.

Toți sunt angajați ai Metinvest, care conducea uzina Azovstal din Mariupol. Aceștia spun că la începutul războiului, scopul era cu totul altul. ”Ne-am gândit că rușii ar putea abandona asaltul dacă ar vedea atât de multe arme. Este o armă psihologică”.

 

Trucuri noi

 

Trebuie spus că ambele tabere folosesc momeli, iar rușii sunt acum mai precauți - inspectează țintele mai detaliat înainte de a trage. Însă echipa ucraineană crede că poate fi cu un pas înaintea rușilor.

În ultimul timp, acestea au inclus trucuri pentru a imita căldura sistemelor de arme reale, astfel încât modelele să fie convingătoare nu numai în timpul zilei, ci și pe timp de noapte când sunt privite printr-o cameră cu viziune termică.

”Inamicul nu este prost. Trebuie să ne adaptăm la realitate. Dacă produsul nostru nu a devenit ținta, înseamnă că am greșit undeva în design”, spune unul dintre cei implicați în proiect.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel