Biden dă de înțeles că SUA nu vor respecta data retragerii din Afganistan. US Air Force și-a intensificat operațiunile

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Un F-16 al SUA, deasupra Afganistanului în 2018. Sursă foto: US Air Force via Stars and Stripes
Un F-16 al SUA, deasupra Afganistanului în 2018. Sursă foto: US Air Force via Stars and Stripes

Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat că o retragere a tuturor soldaţilor americani din Afganistan până la 1 mai, aşa cum prevede acordul Washingtonului cu talibanii, este posibilă, dar dificilă, relatează Agrpres, citând AFP.

"Se poate întâmpla, dar este dificil", a declarat el în cadrul unui interviu difuzat miercuri de canalul american ABC, criticând acordul încheiat de predecesorul său Donald Trump cu talibanii/

"Sunt pe cale să iau decizia privind data plecării lor", a adăugat el, precizând că anunţarea acestei hotărâri nu ar trebui să întârzie prea mult, după consultări cu aliaţii Washingtonului şi guvernul afgan.

"Cert este că acordul încheiat de fostul preşedinte nu a fost negociat într-un mod foarte solid", a spus Joe Biden. De asemenea, el a afirmat că absenţa unei tranziţii tradiţionale între administraţia Trump şi a sa din noiembrie şi până în ianuarie l-a împiedicat să aibă "acces la aceste informaţii", în special privind conţinutul acordului între americani şi talibani, întârziind acest proces.

SUA au încheiat în februarie 2020 un acord istoric cu talibanii, care prevede retragerea tuturor soldaţilor americani până la 1 mai în schimbul unor garanţii de securitate şi a declanşării de negocieri directe între insurgenţi şi autorităţile de la Kabul.

Donald Trump a respectat până la plecarea sa de la Casa Albă calendarul retragerii, astfel că în prezent nu se mai află decât 2.500 de soldaţi americani în Afganistan, unde Washingtonul şi-a început operaţiunea de lungă durată după atentatele de la 11 septembrie 2001.

Pe de altă parte cei de la Stars and Stripes anunță că SUA au efectuat mai multe atacuri aeriene în sudul Afganistanului în ultimele 48 de ore ca urmare a unor serii multiple de atacuri ale talibanilor asupra forțelor guvernului afgan.

Loviturile aeriene au avut loc în provincia Kandahar.

Sursa citată precizează că talibanii au continuat să atace forțele afgane în ciuda acordului mai sus amintit, semnat în februarie anul trecut între SUA și insurgenți, în baza căruia coaliția ar trebui să se retragă treptat din această țară sfâșiată de război.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel