Iranul consideră că deține soluția pentru asigurarea stabilității în Afganistan

Nicolae Iordan |
Data publicării:

În prezent, Iranul găsește în arena afgană o nouă oportunitate de a-și extinde influența, susținând că are puterea și capacitatea de a găsi o soluție în problema mișcării extremiste talibane și de a impune stabilitatea în Afganistan.

Pentru a realiza acest deziderat, Teheranul consideră că este suficient să-și pună în practică experiențele anterioare din alte arii de conflict. Un cotidian local iranian a dezvăluit înființarea unei noi miliții în Afganistan numită "Mobilizarea șiită" pentru a combate mișcarea extremistă sunnită. Miliția a apărut recent în cartierele șiite din Kabul și se pregătește deja de lupte împotriva talibanilor.

Noua organizație se alătură unei alte facțiuni afgane susținută de Iran, "Brigada Fatemiyoun", care se bucură de un sprijin financiar și militar semnificativ din partea Forței Quds. Aceasta este estimată ca fiind formată din aproximativ 30.000 de luptători care au participat în special în războiul sirian.

"Mobilizarea șiită" a ridicat mari temeri în Afganistan, dar ministrul iranian de externe, Javad Zarif, a încercat să reducă îngrijorările cu privire la aceasta și a precizat unui canal afgan că numărul luptătorilor brigăzii nu depășește 5.000 și poate constitui o forță de sprijin pentru forțele afgane care luptă împotriva Statului Islamic ("ISIS").

În timp ce, pe de o parte, Iranul susține și înarmează grupuri șiite din Afganistan, pe de altă parte, întinde o mână mișcării talibane, lansând inițiative publice către aceasta. Teheranul a anunțat că a găzduit runde de discuții între talibani și o delegație guvernamentală, în cadrul eforturilor sale de mediere pentru reconciliere politică.

De asemenea, a fost remarcabilă poziția celor două părți în exprimarea respectului față de frontierele lor comune, după ce mișcarea talibană a preluat controlul celei mai importante treceri dintre cele două țări, punctul de frontieră "Islam al-Qalaa".

Este demn de menționat, conform postului te televiziune "Al Arabiya", faptul că dualitatea Iranului în arena afgană, între sprijinul pentru mișcările extremiste șiite și întinderea mâinii către mișcările dominante sunnite, cum ar fi talibanii, reflectă strategia Teheranului în Liban, Yemen, Irak și Siria.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel