Iranul a prezentat o rachetă aer-sol pentru avioanele Su-22 și noua rachetă balistică anti-navă

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Gardienii Revoluției din Iran au prezentat în cadrul unei expoziții militare care are loc la Teheran noua rachetă aer-sol, ghidată, pentru avioanele Sukhoi Su-22. 

Racheta ghidată care va putea fi transportată de avioane Sukhoi Su-22 este destinată pentru a lovi ținte la sol. Noua rachetă, Fadak, care deja a intrat în fabricație este de calibru 80 mm și este de fapt o copie după rachetele sovietice S-8. Rachetele din clasa Fadak sunt echipate cu focoase anti-blindaj, iar noua versiune aer-sol are dispozitive folosite pentru a ghida racheta către țintă.

Rachetele Fadak cântăresc între 11-16 kg în funcție de cantitatea de explozibil folosită și au o viteză de 700 de metri pe secundă, potrivit celor spuse de iranieni. Agenția Tasnim anunță că noile rachete pot atinge ținte aflate într-un interval de 2-4 kilometri.

În cadrul aceleași expoziții a fost prezentată și noua rachetă balistică anti-navă, Zolfaqar Basir. Sursa citată spune despre această rachetă că are o rază de acțiune de peste 700 de kilometri și este echipată cu un senzor optic.

2. -imagine fara descriere- (racheta_zolfaqar_basir_15208300.jpg)

Noua rachetă anti-navă poate atinge de două ori mai mult decât raza de acţiune a ultimei rachete prezentată de Iran în 2017 şi numită Hormuz-2 (Ormuz-2). 

Tensiunile sunt încă vii între Iran şi Statele Unite, la mai mult de o săptămână după ce un grup de luptă american condus de portavionul USS Nimitz a traversat Strâmtoarea Ormuz, un culoar strategic pe care Iranul ameninţă cu regularitate să îl blocheze.

Iranul a inaugurat joi o nouă bază maritimă în apropierea intrării în această strâmtoare, prin care trece o cincime din exporturile de petrol, pentru a-şi asigura "dominaţia" în apele Golfului.

Citește și: Rusia va dezvolta cooperarea militară cu Iranul în ciuda sancțiunilor SUA

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel