Iranul a prezentat o rachetă aer-sol pentru avioanele Su-22 și noua rachetă balistică anti-navă

Eduard Pascu / 28 sep 2020 / 16:17

Gardienii Revoluției din Iran au prezentat în cadrul unei expoziții militare care are loc la Teheran noua rachetă aer-sol, ghidată, pentru avioanele Sukhoi Su-22. 

Racheta ghidată care va putea fi transportată de avioane Sukhoi Su-22 este destinată pentru a lovi ținte la sol. Noua rachetă, Fadak, care deja a intrat în fabricație este de calibru 80 mm și este de fapt o copie după rachetele sovietice S-8. Rachetele din clasa Fadak sunt echipate cu focoase anti-blindaj, iar noua versiune aer-sol are dispozitive folosite pentru a ghida racheta către țintă.

Rachetele Fadak cântăresc între 11-16 kg în funcție de cantitatea de explozibil folosită și au o viteză de 700 de metri pe secundă, potrivit celor spuse de iranieni. Agenția Tasnim anunță că noile rachete pot atinge ținte aflate într-un interval de 2-4 kilometri.

În cadrul aceleași expoziții a fost prezentată și noua rachetă balistică anti-navă, Zolfaqar Basir. Sursa citată spune despre această rachetă că are o rază de acțiune de peste 700 de kilometri și este echipată cu un senzor optic.

2. -imagine fara descriere- (racheta_zolfaqar_basir_15208300.jpg)

Noua rachetă anti-navă poate atinge de două ori mai mult decât raza de acţiune a ultimei rachete prezentată de Iran în 2017 şi numită Hormuz-2 (Ormuz-2). 

Tensiunile sunt încă vii între Iran şi Statele Unite, la mai mult de o săptămână după ce un grup de luptă american condus de portavionul USS Nimitz a traversat Strâmtoarea Ormuz, un culoar strategic pe care Iranul ameninţă cu regularitate să îl blocheze.

Iranul a inaugurat joi o nouă bază maritimă în apropierea intrării în această strâmtoare, prin care trece o cincime din exporturile de petrol, pentru a-şi asigura "dominaţia" în apele Golfului.

Citește și: Rusia va dezvolta cooperarea militară cu Iranul în ciuda sancțiunilor SUA

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy