Rusia va dezvolta cooperarea militară cu Iranul în ciuda sancțiunilor SUA

Eduard Pascu |
Data publicării:

Moscova a respins joi ameninţarea cu sancţiuni americane şi încercarea de a izola Iranul, Rusia intenţionând să îşi dezvolte cooperarea militară cu Teheranul la finalul embargoului ONU asupra armelor, notează AFP.

"Rusia nu îşi va fonda în niciun fel politica pe baza acestor exigenţe agresive şi ilegale" ale Statelor Unite, a afirmat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în cursul unei întrevederi la Moscova cu omologul său iranian, Mohammad Javad Zarif. Embargoul internaţional privind trimiterea de arme în Iran urmează să expire la 18 octombrie după eşecul Statelor Unite de a obţine o nouă rezoluţie a Naţiunilor Unite, transmite Agerpres.

Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a avertizat la jumătatea lui septembrie că Washingtonul va împiedica Iranul să cumpere arme ruse sau chineze după încetarea acestui embargo.

Între timp, Statele Unite au anunțat că toate sancţiunile ONU împotriva Iranului sunt din nou în vigoare şi că embargoul asupra armelor va fi prelungit.

Sancţiunile au fost ridicate în baza acordului internaţional încheiat la Viena în 2015 şi destinat să limiteze programul nuclear iranian.

Statele Unite invocă statutul lor de ţară "participantă" la acest acord, din care Washingtonul s-a retras în 2018, pentru a restabili sancţiunile, care sunt contestate de aproape toţi ceilalţi membri ai Consiliului de Securitate al ONU şi aliaţii lor europeni.

Administraţia Donald Trump a mai ameninţat că va pedepsi orice ţară sau entitate care va încălca sancţiunile internaţionale pe care Washingtonul le consideră a fi în vigoare.

Joi, Serghei Lavrov a afirmat că aceste ameninţări confirmă faptul că "Washingtonul doreşte să se comporte ca un elefant într-un magazin de porţelanuri". "După părerea mea, competenţele diplomatice ale actualei administraţii americane sunt aproape pierdute pentru totdeauna", a declarat el, adăugând că discuţiile pe această temă continuă, totuşi, între europeni, americani şi ruşi.

Citește și: Iranul este pregătit să reia exporturile de arme după ridicarea embargoului

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel