Înzestrarea Forțelor Terestre. Generalul Bălăceanu, despre trei capacități de lovire și distrugere care vor moderniza Armata

Sursă foto: U.S. Embassy Bucharest
Sursă foto: U.S. Embassy Bucharest

General locotenent (r) dr. Virgil Bălăceanu, președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă din România, în cadrul unui interviu acordat publicației noastre, a atins și subiectul înzestrării Forțelor Terestre.

Interviul datează din luna februarie și e o analiză a Forțelor Terestre Române. Azi, cu ocazia zilei Forțelor Terestre, redăm cele trei programe majore care în opinia reputatului general român vor spori considerabil capacitatea de reacție a acestei structuri de forță.

„Programele de înzestrare trebuie să se desfășoare în primul rând în funcție de necesitățile operaționale care țin seama de interesele de apărare ale României și în dezvoltarea legislativă care trebuie să faciliteze restartarea industriei naționale de apărare”, e de părere generalul (r) Bălăceanu, care atrage și atenția asupra neajunsurilor.

„Neajunsurile ar fi legate de starea actuală a Forțelor Terestre, majoritatea echipamentelor fiind depășite, au uzură morală și fizică, lucru care ne e cunoscut. Pe de altă parte trebuie luată în calcul și perspectiva certă a programelor de înzestrare care sunt în dezvoltare și care sporesc considerabil capacitatea de reacție a Forțelor Terestre”, mai precizează acesta.

 

Trei capacități care vor moderniza considerabil Forțele Terestre Române

 

General locotenent (r) dr. Virgil Bălăceanu e de părere că cele trei programe esențiale care vor contribui la modernizarea Forțelor Terestre sunt sistemele HIMARS, Patriot și sistemele de rachete antitanc Spike.

„Mă refer la intrarea în dotare a sistemelor HIMARS, să nu uităm de perspectiva de dotare a Forțelor Terestre cu sisteme Patriot care vor duce la modernizarea Forțelor Terestre și la sporirea capacității de reacție în situații de criză. Un alt program care nu a fost prea mult dezbătut, dar care reprezintă o realitate a Forțelor Terestre sunt sistemele de rachete antitanc Spike.

Trei capacități de lovire și distrugere, la distanță mare, care vor permite forțelor terestre să exprime capacitatea de descurajare și de îndeplinire a unor misiuni de luptă potrivit standardelor acțiunii militare moderne”, a subliniat generalul (r) Bălăceanu.

„Rachetele Spike au intrat în dotarea forțelor terestre. E o capabilitate care urmează să fie dezvoltate în următoarea perioadă. Vorbim de sisteme antitanc portative sau care pot fi montate pe vehicule de luptă”, a mai precizat generalul român.

Potrivit MApN, sistemul antitanc portativ Spike-LR, are următoarele caracteristici tehnico-tactice:

Distanţa de angajare: între 200 și 4000 de metri; viteza rachetei: între 130 și 180 de m/s; Are modurile de observare şi tragere pe timp de zi şi pe timp de noapte sau în condiţii meteo nefavorabile.

Generalul (r) Bălăceanu a subliniat totodată importanța pentru Forțele Terestre a sistemelor de lovire Himars, a celor de apărare antiaeriană Patriot și a sistemelor de rachete antitanc înalt performante.

„Sunt trei programe de care trebuie să ținem seama și care duc la creșterea capacităților și a capabilităților Forțelor Terestre”, a conchis generalul (r) Virgil Bălăceanu.

 

Primul sistem HIMARS a ajuns la Forțele Terestre Române

 

În ceea ce privește sistemele Patriot, trebuie să precizăm că România a achiziționat șapte astfel de sisteme performante. Patru dintre ele vor fi utilizate de Forțele Aeriene și trei vor fi achiziționate pentru Forțele Terestre.

Totodată, în luna februarie a acestui an, țara noastră a primit primul sistem HIMARS. Echipamentele acestui sistem au fost transportate atunci la sediul Batalionului 81 Rachete Operativ Tactice „Maior Gheorghe Șonțu” din Focșani, prima unitate a Forțelor Terestre Române care va avea în dotare acest sistem.

România va achiziționa trei sisteme cu câte 18 instalaţii de lansare fiecare, incluzând, dar fără a se limita la acestea, muniţia, elemente de comandă control, senzori, suport logistic, mentenanţa, echipamente criptografice şi cu regim special, precum şi a serviciului de instruire a personalului la toate nivelurile necesare.

HIMARS este unul dintre cele mai fiabile sisteme de sprijin de luptă testate și utilizate în misiuni reale de Forțele Terestre și Corpul de Infanterie Marină ale SUA și oferă o capacitate de luptă superioară, asigurând structurilor militare un avantaj substanțial, oferind comandanților opțiuni pentru succesul misiunii în operațiile specifice.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel