În timp ce Rusia anexa teritorii ucrainene, drone americane RQ-4B orbitau Crimeea. Marea Neagră - monitorizată permanent

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Dronă RQ-4 Global Hawk, sursă foto: US Air Force
Dronă RQ-4 Global Hawk, sursă foto: US Air Force

Surse de monitorizare a aviației de pe conturi de Twitter și Telegram au semnalat, pe 30.09.2022, că SUA au intensificat atât de mult misiunile de cercetare executate cu drone de tip RQ-4B Global Hawk deasupra apelor neutre ale Mării Negre, încât acestea au devenit permanente.

Aparatele de zbor fără pilot decolează de la Baza Aeriană Sigonella de pe insula italiană Sicilia, urmând un traiect prin Marea Mediterană, Grecia, Marea Egee și Bulgaria, după care ies în Marea Neagră. Dronele orbitează la sud de Peninsula Crimeea, într-un raion situat în partea centrală a Mării Negre. Zborurile au durate mari de timp (15-20 de ore) și se realizează la altitudini mari de 15 - 17.000 de metri. 

În ultimele 24 de ore, în zona Mării Negre au zburat două drone RQ-4B aparținând Forțelor Aeriene ale SUA. În timp ce una dintre ele se întorcea la baza din Italia, după un zbor de 21 de ore în regiune, cea de-a doua ieșea deasupra apelor neutre ale Mării Negre pentru continuarea misiunii de tip ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance).

Primul aparat de zbor fără pilot a fost cel cu numărul de înregistrare 11-2046 și indicativul radio FORTE11. Cel de-al doilea, cu numărul de înregistrare 10-2045 și indicativul radio FORTE10, s-a petrecut cu primul în spațiul aerian al Greciei.

 

Strategia folosirii dronelor americane RQ-4B în Marea Neagră s-a schimbat de mai multe ori în ultimii ani

 

Strategia întrebuințării dronelor americane de cercetare strategică RQ-4B în Regiunea Mării Negre s-a schimbat de mai multe ori în ultimii ani.

Inițial, cu dronele de acest tip erau efectuate două sau trei zboruri pe lună în proximitatea frontierelor rusești de la Marea Neagră, care includeau apele neutre ale Mării Negre și teritoriile Georgiei și Ucrainei.

Pe măsură ce Rusia a început să concentreze trupe la frontiera cu Ucraina, zborurile dronelor americane s-au intensificat și s-au desfășurat cu o frecvență de două sau chiar trei pe săptămână.

În urma declanșării intervenției militare a Rusiei pe teritoriul Ucrainei, începând cu 24 februarie 2022, zborurile au fost suspendate pentru o perioadă de câteva săptămâni. Acestea au fost reluate, dar aria de efectuare a fost restrânsă foarte mult și se desfășoară mereu în aceeași zonă, în jumătatea Mării Negre, la limita de jos a FIR Sevastopol.

Probabil că informațiile culese de dronele americane vizează situația trupelor rusești din regiune și sunt transmise atât SUA și NATO, cât și Ucrainei. 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel