În timp ce România e dependentă de Serbia și Bulgaria pentru muniție, Marea Britanie alocă un contract gigant de 2.4 miliarde de lire

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Forțele Terestre Române Facebook
Sursă foto: Forțele Terestre Române Facebook

Marea Britanie a alocat un contract de nu mai puțin de 2.4 miliarde de lire sterline pentru producerea de muniție pentru forțele armate britanice.

Contractul gigant intitulat „Next Generation Munitions Solution” (NGMS) a fost alocat companiei BAE Systems care în următorii 15 ani va asigura dotarea armatei Marii Britanii cu muniție.

Potrivit UK Defence Journal, care citează un comunicat de la BAE, acordul va duce și la crearea a aproximativ 4.000 de noi locuri de muncă în Marea Britanie.

Acordul va înlocui vechiul contract cu privire la producerea de muniție care a fost alocat tot BAE Systems.

Noul contract va intra în vigoare începând de anul viitor. BAE Systems amintește că în permanență cel puțin 1.260 de persoane sunt implicate în mod constant în procese de producție a muniției, testarea sau evaluare, în cinci locații din Marea Britanie.

Noul contract va da posibilitatea a numeroși operatori din industria de apărare din Marea Britanie să se implice în fabricarea muniției.

BAE urmează să investească 70 de milioane de lire sterline în renovarea și modernizarea liniilor de producție, 75% din această sumă fiind investită până în 2026. Gigantul britanic va cheltui, de asemenea, aproximativ 350 de milioane de lire sterline pentru a lucra cu alte companii din Marea Britanie în vederea producerii de materii prime și achiziții de utileje auxiliare.

 

Marea Britanie investește 2.4 miliarde de lire sterline în producția de muniție. România importă praf de pușcă din Serbia și Bulgaria

 

În timp ce Londra a alocat BAE Systems un contract pentru producția de muniție pentru forțele armate britanice, în valoare de 2.4 miliarde de lire sterline, România se chinuie să producă muniție. Iar și cea pe care o producem, nu o facem fără dependența de Bulgaria sau chiar Serbia, stat care nici măcar nu e membru UE sau NATO.

Fabricile din cadrul Romarm, Fabrica de Pulberi S.A. Făgăraș și Pirochim Victoria, pe vremuri, produceau pulberi și explozivi. Nu mai e cazul azi. 

Chiar și muniția pe care încă o produce Romarm, e făcută din pulberi fie din Bulgaria, fie din Serbia.

Precizăm că în vara anului trecut, Ovidiu Raețchi, pe atunci președintele Comisiei pentru Apărare din Camera Deputaților, a anunțat aprobarea unei investiții la Fabrica de Pulberi din Făgăraș. Era vorba de o investiție de 22 de milioane de euro asumată de cabinetul condus la vremea respectivă de Ludovic Orban, pentru retehnologizarea și, în fapt, repunerea pe picioare a Fabricii de Pulberi de la Făgăraș.

Nu cunoaștem dacă acest proiect a fost în cele din urmă demarat. Însă Raețchi semnala corect la vremea respectivă că „dependența României de Serbia în acest domeniu era nu doar rușinoasă, ci chiar periculoasă în ipoteza unui blocaj al livrărilor”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel