HIMARS e fier vechi? Erdogan spune că armele occidentale livrate Ucrainei sunt „fiare vechi”, stârnind noi controverse

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Tragere cu un sistem High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS)
Tragere cu un sistem High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS)

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat, pe 07.09.2022, că nu sprijină „cursul provocator al Occidentului” în problema ucraineană.

“Turcia, așa cum a făcut și înainte, aderă la o politică echilibrată față de Ucraina și Federația Rusă. În același timp, personal, nu susțin cursul provocator al Occidentului asupra Ucrainei”, a spus Erdogan la o conferință de presă comună desfășurată la Belgrad, după o întâlnire cu omologul său sârb, Aleksandar Vucic.

Pe de altă parte, președintele Erdogan a criticat statele occidentale pentru armele furnizate Ucrainei, pe care le-a numit “fiare vechi”.

“Ei spun că trimit arme în Ucraina. Orice fier vechi au, îl trimit Ucrainei”, a menționat președintele Turciei.

Potrivit precizărilor sale, partea turcă va continua să aibă poziții echilibrate în relațiile cu Federația Rusă și Ucraina, în vederea rezolvării situației în care se află acestea. 

 

Turcia are o altă poziție când vine vorba de Crimeea

 

Comentariul autorului: Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, continuă să facă opinie separată în cadrul NATO, pronunțându-se pentru menținerea de relații bune cu ambele părți implicate în conflictul din Ucraina.

Trebuie reamintit faptul că Turcia a refuzat în mod categoric să impună sancțiuni împotriva Rusiei, explicându-și decizia prin faptul că un astfel de demers ar fi neprofitabil pentru economia sa. În plus, autoritățile de la Ankara spun că este necesar să se poarte un dialog cu Moscova, pentru a depăși criza din Ucraina.

Pe de altă parte însă, Recep Tayyip Erdogan nu recunoaște apartenența Crimeei la Federația Rusă, afirmând că o înțelegere între părți, care să pună capăt conflictului actual, trebuie să includă angajamentul Rusiei de a returna Crimeea statului ucrainean.

În același timp, compania turcească Baykar Makina refuză în mod categoric să livreze drone de atac Bayraktar TB2 Federației Ruse, spunând că se poziționează de partea Ucrainei, căreia îi livrează exclusiv astfel de armamente. Comentând această situație, președintele turc a explicat că Baykar Makina este o societate privată și nu poate influența deciziile acesteia. După cum se știe însă, unul dintre acționarii principali ai companiei este ginerele președintelui Erdogan.

Una peste alta, se pare că Turcia adoptă o poziție oarecum imparțială față de conflictul dintre Rusia și Ucraina, poziționându-se față de acesta în funcție de interesele proprii.
O astfel de atitudine poate părea surprinzătoare, ținând cont de faptul că Turcia este stat membru NATO. Cu toate acestea însă, acest fapt nu a împiedicat-o să achiziționeze din Rusia sisteme de rachete antiaeriene de tip S-400, intrând într-un conflict major cu SUA. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel