Guvernul afgan, interesat să cumpere elicoptere militare ruse. Talibanii au confiscat recent un Mi-35 şi mai multe vehicule blindate

S.I. Catalin |
Data publicării:

Guvernul afgan este pregătit să achiziţioneze elicoptere militare ruse şi în această privinţă aşteaptă un răspuns din partea autorităţilor de la Moscova, a anunţat joi Ministerul de Externe de la Kabul, citat de Interfax.

Anunţul autorităţilor afgane are loc pe fondul deteriorării grave a situaţiei securităţii din ţara asiatică, transmite Reuters, citat de Agerpres.

De mai multe săptămâni, talibanii au lansat o ofensivă pe scară largă, profitând de debutul retragerii forţelor internaţionale de pe teritoriul afgan.

Joi, talibanii au preluat oraşul strategic Ghazni, la 150 km sud-vest de Kabul, şi se apropie periculos de capitala afgană după ce au capturat în câteva zile cea mai mare parte a jumătăţii de nord a ţării.

 

Talibanii au capturat arme, vehicule blindate și elicoptere

 

După ce duminică au preluat Kunduz, marele oraş din nord-estul Afganistanului, talibanii au intrat în posesia mai multor arme, vehicule blindate și chiar în posesia unui elicopter militar Mi-35, toate aparţinând forţelor de securitate afgane.

Publicaţia Defense World precizează ca talibani au capturat un elicopter de atac Mi-35 dăruit în urmă cu doi ani armatei din Afganistan de către India. Elicopterul a căzut în mâinile talibanilor, miercuri, la baza aeriană Kunduz. Elicopterul este o versiune de export a Mi-24V din Rusia.

Videoclipurile și fotografiile apărute pe rețelele de socializare au arătat mai mulţi talibani lângă elicopterul Mi-35. Din câte se poate observa palele rotorului sunt demontate, iar alte câteva componente ale elicopterului par să lipsească.

Se speculează că forțele afgane au îndepărtat părți din elicopter, anticipând ca forțele talibane vor cucerii baza aeriană Kunduz.

Pe lângă elicopterul Mi-35, talibanii ar fi reuşit să captureze şi o dronă de mici dimensiuni Insitu ScanEagle, produsă de compania Boeing pentru Forţele Armate Afgane.

Forţele Armate Afgane au în inventar mai multe UAV-uri de acest tip. Cea mai recentă comandă fiind plasată în noiembrie 2020 pentru 15 UAV-uri ScanEagles. O comandă pentru 65 UAV-uri a fost plasată în 2015, ca parte a unui contract în valoare de 70,9 milioane de dolari, urmată de comenzi ulterioare pentru cinci UAV-uri în 2017 și 35 UAV-uri în 2018.

 

Talibanii au cucerit în doar o săptămână 10 din cele 34 de capitale de provincie și sunt la doar 150 de kilometri de Kabul, capitala Afganistanului



Talibanii au avansat în ritm vertiginos în ultimele zile. Într-o săptămână, ei au preluat controlul asupra a 10 din cele 34 de capitale de provincie afgane, între care şapte în nordul ţării, regiune care le-a rezistat întotdeauna în trecut.

Insurgenţii ocupaseră marţi seara Pul-e-Khumri, capitala provinciei Baghlan, situată la 200 km nord de Kabul. Astfel, ei se apropie de capitala afgană atât din nord, cât şi din sud.

Ghazni, care mai căzuse pentru scurt timp în mâinile insurgenţilor în 2018, este cea mai importantă captură a talibanilor după Kunduz, punct strategic din nord-est, între Kabul şi Tadjikistan.

Chiar dacă talibanii sunt deja prezenţi de mult timp în provinciile Wardak şi Logar, la câteva zeci de kilometri de Kabul, căderea Ghazni este un semnal foarte îngrijorător pentru capitala afgană.

Acest oraş este un punct important pe axa majoră ce leagă Kabul de Kandahar, al doilea oraş ca mărime din Afganistan, în sud. Capturarea sa permite insurgenţilor să taie liniile de aprovizionare terestră ale armatei spre sud. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel