General ucrainean: Planul principal al invaziei Ucrainei viza și anexarea Transnistriei. Rusia își poate atinge obiectivul prin planul B

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Militari ruși, în Transnistria. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Militari ruși, în Transnistria. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Armata rusă are capacități limitate de a iniția un atac din direcția Transnistriei, confirmă oficialii militari ucraineni.

Generalul de brigadă Oleksi Gromov, șeful adjunct al Departamentului Operațional Principal al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, a făcut o evaluare a situației de pe front, vorbind inclusiv despre situația de la granițele de nord și de sud-vest ale Ucrainei.

În opinia oficialului structurii de informații a ministerului ucrainean al apărării, mercenarii Wagner din Belarus sunt acum o forță prea slabă pentru a putea avea un impact într-o eventuală acțiune militară a Rusiei dinspre nord. Totuși, Armata ucraineană nu exclude niciun scenariu, inclusiv ”posibilitatea ca tentativa de lovitură de stat să nu fi fost altceva decât o organizare bine planificată pentru transferul în continuare a acestor unități pe teritoriul Belarusului.”

 

Transnistria, unul dintre obiectivele rușilor la 24 februarie 2022

 

Referitor la pericolul care ar putea veni din direcția Transnistriei, Oleksi Gromov spune că militarii din contingentul rus staționat acolo are capacități limitate pentru a conduce operațiuni de luptă, având un nivel scăzut de echipare și pregătire.

Gromov este convins că planul inițial al Kremlinului includea și anexarea Transnistriei, așa cum se putea observa din acțiunile forțelor ruse de după invazia din 24 februarie 2022, atunci când Rusia a încercat să ajungă până în regiunea Odesa și să facă joncțiunea cu teritoriul Transnistriei.

”Singurul lucru pe care îl mai pot face (rușii n.r.) este să organizeze un referendum pe scenariul regiunilor ocupate temporar din Ucraina și să consolideze teritoriul Transnistriei ca parte a Federației Ruse la nivel legislativ. De aceea, asigurarea unui coridor terestru către Moldova a fost atât de dorită pentru Kremlin”, a explicat Gromov.

 

Producția de rachete lunară: aproximativ 100 de bucăti

 

Potrivit lui Oleksi Gromov, Rusia are în prezent capacitatea să producă 100 de rachete pe lună:

- peste 10 rachete balistice Iskander,

- aproximativ 30 de rachete de croazieră Kalibr şi

- până la 60 de exemplare de alte tipuri de rachete de croazieră cu bazare aeriană (de tip Kh-101/55) şi rachete balistice, inclusiv cele hipersonice Kinzhal.

Într-un interviu publicat miercuri de agenţia oficială de presă Ukrinform, Gromov a explicat că Rusia poate menţine acest ritm de producţie pentru că a impus fabricilor de armament un regim de funcţionare nonstop.

Responsabilul militar a afirmat că Rusia încalcă unele dintre sancţiunile internaţionale instituite împotriva sa pentru a continua să aibă acces la componentele de care are nevoie pentru fabricarea rachetelor sale.

Rusia utilizează pe front drone de atac de producţie proprie, cum ar fi drona Lanţet/Lancet, dar capacitatea sa de producţie de aparate fără pilot este limitată din cauza sancţiunilor, a spus Gromov, adăugând că Moscova primeşte livrări "constante" de drone kamikaze Shahed din Iran, pe care armata rusă le lansează împotriva teritoriului ucrainean aproape în fiecare noapte.

Potrivit lui Gromov, Rusia a ajuns la acorduri cu Iranul pentru construirea unei fabrici care să producă drone Shahed pe teritoriul Republicii Tatarstan (partea central-estică a Rusiei), într-o zona situată la zece kilometri de oraşul Kazan, capitala acestei republici din componenţa Federaţiei Ruse. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel