Grecia să mărește durata serviciului militar obligatoriu pe fondul tensiunilor cu Turcia

Nicolae Iordan |
Data publicării:

În mod aproape neașteptat, Atena a anunțat o creștere a perioadei serviciului militar obligatoriu, de la 9 luni la 12 luni. Anunțul a venit la doar câteva ore de la declarațiile șocante ale fostului prim-ministru turc și lider fondator al Partidului Justiției și Dezvoltării, Ahmet Davutoglu, în care acesta își exprima convingerea privind imposibilitatea ajungerii la un acord între Turcia și Grecia cu privire la problemele aflate în dispută,

Această chestiune poate incomoda și poate pune mai multă presiune asupra guvernului președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care își împinge relațiile cu Grecia către o strategie de adoptare a presiunilor militare.

Decizia recentă a Atenei presupune că numărul personalului armatei elene va crește cu un sfert, de la aproximativ 350.000 de voluntari și recruți, în prezent, la jumătate de milion, un număr apropiat de armata turcă (700.000 conform cifrelor oficiale), în pofida faptului că populația Turciei este de opt ori mai numeroasă decât cea a Greciei.

Această hotărâre și deciziile luate în ultimele luni dovedesc pregătirea Greciei pentru cele mai critice scenarii în relația cu Turcia. Abordarea numerică militară vine după deciziile dificile de înarmare luate de guvernul grec în ultimele luni.

În pofida crizei economice prin care trecea țara, guvernul grec a hotărât, vara trecută, să achiziționeze avioane militare americane "F-35", după decizia SUA de a elimina Turcia din acordul în baza căruia ar fi trebuit ca Ankara să primească aceste tipuri de aeronave. Acest lucru i-a permis aviației elene să obțină un  avantaj suplimentar de perspectivă în fața celei turce.

De altfel, Grecia s-a bucurat de un sprijin militar european excepțional încă de la începutul anului trecut, când Turcia, pentru a determina Grecia să renunțe la drepturile sale legitime în insulele grecești din apropierea coastelor turcești, a încercat șantajul militar împotriva Atenei.

Din solidaritate cu Grecia, Franța a trimis fregate în zonă și a anunțat că cele două state au ajuns la un acord cu privire la aeronavele militare "Rafale". De asemenea, Statele Unite și-au anunțat solidaritatea cu Grecia și se pare că iau în calcul mutarea bazei militare de la Incirlik pe teritoriul elen.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel