Grecia începe ”derusificarea” sistemelor antiaeriene: S-300 nu vor pleca însă spre Ucraina, ci spre aliatul geostrategic al Atenei

Costea Cătălin |
Data publicării:
Sistem de producție sovietică S-300 aflat în dotarea Greciei
Sistem de producție sovietică S-300 aflat în dotarea Greciei

Grecia va renunța la sistemele antiaeriene rusești S-300, dar nu le va trimite în Ucraina, ci în Caucazul de Sud.

Conducerea Forțelor Armate Elene este hotărâtă să procedeze la “derusificarea” arsenalului militar grec și la înnoirea radicală a vechilor sisteme cu tehnologie nouă, occidentală.

Potrivit informațiilor obținute de Enikos.gr și publicate ieri de ziarul Realnews, Statul Major General al Apărării Naționale Elene (GEETHA) se află într-un stadiu avansat de discuții pentru transferul sistemelor de arme de origine rusă către Armenia.

Sursa confirmă că este vorba despre celebra listă de arme rusești pe care Grecia le avea în vedere pentru a le furniza Ucrainei, dar care, din cauza rezistenței manifestate de opoziția din Grecia și a faptului că puterea nu a avut capacitatea să valorifice oportunitatea de a obține la schimb arme occidentale, “trenul a fost pierdut”, iar acum Statul Major (GEETHA) are în vedere alternativa care se consideră că oferă Greciei avantaje geostrategice. 

 

Pentru Atena, alegerea Erevanului în locul Kievului este considerată o alegere strategică din mai multe motive

Sistem S-300 al Armatei Ucrainei. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Kiev

În primul rând, datorită alianței tradiționale foarte strânse existente între cele două state, care au avut “un ritm istoric comun” în perioada modernă și care au credințe religioase comune. Însă foarte important este că o Armenie puternică în regiune va fi o mare contrapondere la influența Turciei, care susține deschis Azerbaidjanul. Iar evenimentele din Nagorno-Karabah sunt încă proaspete în memoria tuturor actorilor regionali.

De altfel, pentru GEETHA, decizia de a sprijini Armenia nu este una de ultim moment, ci o politică cultivată sistematic în ultimii ani. Mai mult, Armenia cooperează cu Franța pentru a putea contribui eficient la întărirea capacității de apărare a Armeniei.

Aportul Atenei este însă mai extins și în creștere. Deja, numărul elevilor armeni din școlile militare elene s-a dublat. În același timp, a crescut și numărul trupelor din cadrul Forțelor Speciale Armene care se antrenează în Grecia, precum și participarea acestora la tot mai multe exerciții, cel mai recent fiind „Cooperarea Olimpică 24”, în cadrul căruia militarii armeni s-au antrenat pe tancuri din Grecia și vehicule blindate din Franța.

În ceea ce privește sistemele de arme, pe care Grecia este dispusă să le livreze Armeniei, surse competente declară că „nimic nu va pleca fără să fie înlocuit”.

În același timp, GEETHA pare că a renunțat la perspectiva unui schimb de sisteme de arme în sprijinul Ucrainei și din alte două motive. Primul este pentru că acum nu mai există sisteme de arme disponibile pentru un schimb, cum a fost cel în care Atena a oferit 40 de BMP Ucrainei și a primit la schimb 40 de vehicule blindate MARDER germane.

„Sistemele de arme nu sunt bunuri pe care le alegi dintr-un raft, cum ar fi cumpărăturile de la supermarket. Acestea necesită timp pentru a fi produse”, după cum citează sursele poziția oficială privind situația actuală de pe piața de armament.

De asemenea, S-300 nu vor lua drumul Kievului, întrucât, după ce NATO și UE au livrat ucrainenilor timp de peste doi ani arme de tehnologie occidentală, aceștia din urmă au început deja să prefere sistemele de armament americane și europene pentru care au acum un lanț logistic mai bun decât pentru sistemele mai vechi de origine rusă.

Prin urmare, armamentul avut în vedere pentru a fi acordat este reprezentat în principal de sisteme antiaeriene precum cel cu rază lungă de acțiune S-300 și cele cu rază scurtă de acțiune de tipul TOR M-1 și OSA-AK.

Foarte probabil, acestea nu vor fi însă transferate mai devreme de 2026, anul în care este planificat ca israelienii să finalizeze instalarea sistemului de apărare antiaeriană multistratificat pe care Grecia îl dezvoltă în întregul complex insular din Marea Egee și care va costa Atena aproximativ 2 miliarde de dolari.

Sistemul integrat care urmează să înlocuiască complexele rusești din Grecia este format din sistemele de rachete „David’s Sling” (Praștia lui David) - cu rachete balistice cu o rază de acțiune de până la 300 km, Barak MX - cu raza de acțiune de 35 - 150 km și Spyder cu raza de acțiune de  20 - 50 km.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel