Germania urmează exemplul Franței și Marii Britanii și trimite o navă de luptă în Marea Chinei de Sud

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Fregata germană Bayern, sursă foto: Bundeswehr
Fregata germană Bayern, sursă foto: Bundeswehr

”Prin desfășurarea în regiunea indo-pacifică, fregata germană „Bayern“ se constituie într-un exemplu, în ceea ce privește libertatea de navigație și respectarea legislației internaționale în regiune”, se precizează în comunicatul de presă al Forțelor Navale germane.

Nava va pleca din portul Wilhelmshaven pe 2 august și va fi desfășurată în misiune timp de șase luni. Itinerariul de marș va fi prin Marea Mediterană, Canalul Suez,  Oceanul Indian, Australia și estul Asiei. Vor fi executate exerciții cu navele din Australia, Singapore, Japonia și Statele Unite ale Americii, alături de vizite de mare importanță diplomatică, în diferite porturi, potrivit unui anunț al Bundeswehr-ului.

Prin trimiterea fregatei „Bayern” în Marea Chinei de Sud, guvernul german subliniază orientările pe care le-a publicat anul trecut cu privire la zona indo-pacifică. Regiunea are o mare importanță strategică. "O cooperare mai puternică în domeniul apărării și securității servește multilateralismului atât de important pentru noi și consolidează parteneriatul cu prietenii din Australia, Japonia, Coreea de Sud și Singapore", a declarat ministrul Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, anul trecut.

”Prosperitatea noastră este generată la nivel global. Ceea ce se întâmplă în Asia are consecințe directe pentru noi. Mă bucur că arborăm pavilionul cu nava noastră la fața locului", a precizat Annegret Kramp-Karrenbauer și pe 05.03.2021.

La rândul său inspectorul marinei, amiralul Kay-Achim Schönbach, a declarat:  „oceanele ne aparțin tuturor”. Pe fondul disputelor teritoriale din zona indo-pacifică, este important să fim alături de partenerii noștri de valoare. Germania este angajată pentru prosperitatea globală, respectarea drepturilor omului și a drepturilor internaționale, și nu va renunța la această cale, a adăugat amiralul.

 

Germania dă asigurări că nu dorește o atitudine de confruntare în Marea Chinei de Sud

 

Cu toate acestea, Germania nu dorește să adopte un comportament de confruntare în Marea Chinei de Sud. „Vom folosi rutele comerciale obișnuite, unde toată lumea are dreptul să navigheze”, a explicat inspectorul marinei.

„Desfășurarea fregatei „Bayern” în zona indo-pacifică demonstrează o implicare mai mare a Germaniei în regiunea geopolitică cea mai importantă a secolului XXI”, precizează Forțele Navale germane.

Fregata „Bayern” a mai fost dislocată în Oceanul Indian, în 2016, când a executat misiuni antipiraterie în cadrul Operației Atalanta a UE, din zona coastelor Somaliei.

Pe parcursul actualei desfășurări, nava germană, cu un echipaj de peste 230 de marinari, printre altele, va sprijini operația NATO ”Sea Guardian” din Marea Mediterană, operația Atalanta din Cornul Africii și va monitoriza respectarea sancțiunilor ONU împotriva Coreii de Nord.

Comentariul autorului: În cursul acestui an, Franța și Marea Britanie au fost primele țări europene NATO, care au trimis nave de luptă în Marea Chinei de Sud, în scopul afirmării dreptului de liberă navigație, pe fondul tensiunilor cu China care reclamă drepturi considerate istorice de Beijing, în regiune.

Nava portelicopter Tonnerre și fregata Surcouf aflate în misiunea Jeanne d’Arc a Forțelor Navale franceze au executat, în aprilie 2021,  o patrulare comună cu nave de luptă australiene în Marea Chinei de Sud. Într-un comunicat de presă, Parisul a declarat că, ”Franța și Australia au putut reafirma angajamentul lor față de libera navigație a navelor în această zonă”.

La rândul său, Marea Britanie are în prezent desfășurat în Marea Chinei de Sud portavionul ”Queen Elizabeth”, la bord cu avioane de luptă F-35, în fruntea grupării navale de lovire CSG-21, din care mai fac parte două distrugătoare, două fregate și un submarin.

Principalul contributor de securitate în regiune este SUA, care desfășoară permanent nave de luptă, în special portavioane și distrugătoare.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel