Generalul Grumaz: României îi lipsește apărarea de coastă, deși apărarea antiaeriană e foarte bine pusă la punct

Sistem de baterii de coastă, sursă foto: MBDA
Sistem de baterii de coastă, sursă foto: MBDA

Generalul (r) Alexandru Grumaz atrage atenția în ceea ce privește importanța apărării de coastă a României, în contextul militarizării Mării Negre de către Federația Rusă.

Generalul român a subliniat că România dispune de sisteme de apărare antiaeriană foarte bine puse la punct care permit preluarea țintelor la diferite altitudini, indiferent că vorbim de rachete de croazieră, elicoptere sau avioane. Și, să nu uităm, că există și sistemele HIMARS și Patriot care fac parte de asemenea din sistemul de apărare antiaeriană.

Însă „ceea ce ne lipsește la ora actuală este apărarea de coastă și identificarea țintelor care vin pe mare”, e de părere generalul (r.) Alexandru Grumaz.

„Apărarea de coastă e inclusă într-un program de aproximativ un miliard de euro. Vor urma probabil licitațiile pentru achiziționarea unui astfel de sistem. Personal, atâta timp cât am lucrat în înzestrarea Armatei, am văzut foarte multe sisteme de apărare. Singurul care m-a impresionat efectiv a fost sistemul Exocet al francezilor de la MBDA. E un sistem care și-a dovedit eficiența în operațiuni militare”, a afirmat generalul român în cadrul emisiunii „Pe Plan Extern”. 

În ceea ce privește înzestrarea, MBDA are o propunere integrată pentru bateriile de coastă și corvete, fiind vorba racheta Exocet Block 3, de ultimă generație, care a fost testată în numeroase conflicte pe glob. Practic, Exocet MM40 Block 3 este oferta MBDA pentru programul corvetelor României şi pentru programul bateriilor de coastă.

 

Constanța ar trebui să devină un centru de informații la Marea Neagră

 

Sigur, generalul în rezervă susține că există și alte sisteme care ar putea să ofere protecție coastei României, important e ca programul să fie demarat

„Bineînțeles că există și alte sisteme, inclusiv cele americane, care permit lovirea navelor de pe sisteme aflate pe platforme mobile”, a precizat generalul Grumaz care a amintit că „în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, noi am avut apărarea de coastă formată din tunuri fabricate de nemți. A fost primul lucru pe care l-au desființat sovieticii după 1945 când au ocupat România. Erau foarte eficiente, aveau o mare fiabilitate și o putere extraordinară de foc”. 

Iar lângă dezvoltarea apărării de coastă este esențială dezvoltarea unui centru de informații asupra Mării Negre la Constanța, dar și a unui centru de exerciții iar „România trebuie să își sporească capacitățile navale și aeriene de la Marea Neagră”. 

Generalul e de părere că pe lângă acest centru de informații la Constanța, care să adune toate informațiile din Marea Neagră, ar mai trebui dezvoltat un centru de exerciții. „Este o decizie pe care Bulgaria și Turcia au amânat-o. Acest centru de exerciții a fost propus de România la NATO”, a mai precizat Alexandru Grumaz.

„Constanța trebuie să devină un centru de gravitație în ceea ce privește o structură A2/AD în Marea Neagră”, a conchis generalul în rezervă.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel