Forţele NATO vor pleca împreună din Afganistan. Oficialităţi de la Kabul se declara dezamăgiti de retragerea trupelor americane

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Secretarul de stat american Antony Blinken a anunţat miercuri că este timpul ca ţările NATO să se retragă din Afganistan şi că SUA vor lucra cu aliaţii lor pentru o retragere coordonată din ţara asiatică, transmit Reuters, AFP şi dpa.

''Noi am atins obiectivele pe care ni le-am fixat. Şi acum, este timpul să ne aducem forţele acasă. Preşedintele Biden va vorbi despre asta în câteva ore în Statele Unite. Şi mă aflu aici pentru a lucra în strânsă colaborare cu aliaţii noştri cu secretarul general (al NATO), asupra principiului pe care l-am stabilit de la început: intrăm împreună, adaptăm împreună şi ieşim împreună'', a afirmat Blinken într-o declaraţie televizată de la sediul NATO.

Miniştrii apărării şi afacerilor externe din Alianţa Nord-Atlantică vor dezbate această chestiune miercuri după-amiază într-o videoconferinţă prezidată de secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, în prezenţa secretarului de stat american Antony Blinken şi a şefului Pentagonului, Lloyd Austin.

Un diplomat aliat a declarat pentru Reuters că este de aşteptat ca anunţul oficial al preşedintelui Joe Biden privind retragerea trupelor americane din Afganistan să nu întâmpine opoziţie din partea niciunui stat aliat.

Alianţa Nord-Atlantică urmează să decidă dacă sunt întrunite condiţiile necesare pentru încheierea misiunii sale 'Resolute Support' din Afganistan sau dacă această prezenţă de 9.600 de militari din 36 de ţări trebuie să fie menţinută.

 

Afganistanul se declară dezamăgit de decizia SUA

 

Oficialităţi de la Kabul s-au declarat miercuri dezamăgite de retragerea necondiţionată a trupelor americane din Afganistan, după ce SUA au anunţat că este timpul ca ţările NATO să-şi retragă forţele de pe teritoriul afgan, transmite dpa.

''Este cel mai iresponsabil şi egoist lucru pe care SUA l-ar putea face partenerilor lor afgani'', a declarat un negociator guvernamental afgan la Doha, sub rezerva anonimatului.

El a spus că (decizia respectivă) ar putea fi sfârşitul războiului pentru Washington, dar că preţul va fi plătit de către partenerii afgani. ''Ei (americanii) ar fi putut pune capăt într-un mod responsabil, cu puţin mai multă răbdare'', a adăugat reprezentantul guvernului afgan.

Fosta şefă a comisiei independente pentru drepturile omului din Afganistan, Sima Samar, a calificat decizia SUA drept ''nefericită''.

''Retragerea ar trebui să fie condiţionată şi responsabilă'', a subliniat Samar, care a adăugat că Afganistanul trebuie să înveţe din lecţiile trecutului, o referire evidentă la retragerea forţelor sovietice din ţara asiatică în 1989, măsură care a condus la un război civil devastator.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel