Forţele americane s-au retras din Kandahar. A doua cea mai mare bază militară a SUA din Afganistan

S.I. Catalin |
Data publicării:

SUA şi-au retras toate trupele de la baza aeriană din Kandahar, în sudul Afganistanului, care a fost mult timp a doua cea mai mare bază militară americană din această ţară, au anunţat vineri autorităţile afgane, informează AFP.

"Această bază nu ne-a fost predată oficial, însă pot confirma că ei (soldaţii americani) au părăsit-o miercuri", a declarat Khoja Yaya Alawi, un purtător de cuvânt al armatei afgane la Kandahar.

"Ei au predat toate instalaţiile forţelor afgane", a precizat directorul aeroportului din Kandahar, potrivit Agerpres.

O predare oficială ar urma să aibă loc după Aid el-Fitr, sărbătoare musulmană care, până sâmbătă, marchează sfârşitul postului ramadanului, au precizat aceşti doi responsabili.

Cândva această bază era a doua cea mai importantă pentru trupele americane şi internaţionale prezente în ţară.

Provincia Kandahar este un fost bastion al talibanilor situat în sudul Afganistanului, iar în ultimele luni ea a fost scena unor confruntări între insurgenţi şi forţele afgane. Un armistiţiu de trei zile a început joi între cele două părţi, cu ocazia Aid el-Fitr, după săptămâni de confruntări intense în întreaga ţară.

Afganistanul se confruntă cu o recrudescenţă a violenţelor începând de pe 1 mai, dată la care se presupunea că SUA şi-au retras cei 2.500 de soldaţi desfăşuraţi la faţa locului, în conformitate cu acordul încheiat în februarie 2020 cu talibanii de administraţia Trump.

Washingtonul şi NATO s-au angajat să-şi retragă trupele rămase până la 11 septembrie, data la care se vor marca 20 de ani de la atentatele din 2001.

Armata americană a anunţat marţi că a avansat în proporţie de 6-12% în procesul său de retragere din Afganistan. A

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel