Forțele afgane fug din calea talibanilor. Peste 1.000 de soldaţi afgani s-au retras în Tadjikistan după confruntări cu talibanii

Eduard Pascu |
Data publicării:

Peste 1.000 de soldaţi afgani s-au retras în Tadjikistan (fostă republică sovietică din Asia Centrală) în noaptea de duminică spre luni după confruntări cu talibanii, a anunţat Comitetul de stat tadjik pentru securitatea naţională într-un comunicat, citat de AFP.

Potrivit comunicatului, preluat de agenţia de presă publică tadjikă Khovar, ”1.037 de soldaţi ai trupelor guvernamentale afgane s-au retras pe teritoriul Tadjikistanului pentru a-şi salva viaţa după confruntări armate cu talibanii”, transmite Agerpres.

Combatanţii talibani au preluat controlul total asupra a şase districte din provincia Badakhshan, în nord-estul Afganistanului, a cărui frontieră comună cu Tadjikistanul se întinde pe o distanţă de 910 kilometri.

Mai multe sute de soldaţi afgani au trecut deja frontiera cu Tadjikistanul, fugind din calea ofensivei desfăşurate de talibani în ţară în ultimele săptămâni. Tadjikistanul i-a lăsat întotdeauna să treacă, evocând ”principiul bunei vecinătăţi şi respectarea poziţiei de non-ingerinţă în afacerile interne ale Afganistanului”.

Talibanii deţin de la sfârşitul lunii iunie controlul asupra celui mai important punct de trecere a frontierei cu Tadjikistanul şi alte rute care duc spre această ţară, precum şi districtele care duc spre marele oraş afgan Kunduz, la aproximativ 50 de kilometri distanţă.

Talibanii şi-au intensificat ofensiva de la începutul lunii mai, când a început retragerea soldaţilor americani care ar trebui să se încheie în următoarele zile.

În faţa eşecurilor succesive înregistrate de armata afgană, în special în provinciile din nordul ţării, Pentagonul a anunţat o posibilă ”încetinire” a operaţiunilor de retragere, iar şeful forţelor americane din Afganistan, generalul Scott Miller, nu a exclus marţea trecută reluarea loviturilor aeriene împotriva talibanilor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel