Forfotă neobișnuită în spațiul aerian din vestul Mării Negre și deasupra zonei de litoral a României

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Sursele de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram au semnalat faptul că, pe 06.05.2022, în spațiul aerian situat în vestul Mării Negre și deasupra zonei de litoral a României au zburat mai multe mijloace de cercetare aeriană și cu destinație specială aparținând SUA și altor state membre NATO.

În apropierea coastelor României, au patrulat o dronă americană RQ-4B, un avion american P-8A Poseidon, două avioane AWACS ale NATO E-3A Sentry, un avion de cercetare electronică RC-135W al Marii Britanii și un avion turcesc de tip ATR C-72-600TMPA.

De asemenea, în spațiul aerian românesc s-au mai aflat un avion-cisternă Boeing KC-135T Stratotanker (LAGR250) al Forțelor Aeriane ale SUA, precum și avionul american experimental de cercetare Bombardier Challenger 650 ARTEMIS (BRIO68) staționat pe aerodromul Mihail Kogălniceanu.

Drona de cercetare Nortrop Grumman RQ-4B Global Hawk, cu numărul de înregistrare 10-2045 și indicativul radio FORTE11, a decolat de la Baza Aeriană Sigonella de pe Insula Sicilia (Italia). Aceasta a ieșit deasupra Mării Negre de pe teritoriul Bulgariei, evoluând la o altitudine de aproximativ 15.300 de metri.

Aparatul de zbor fără pilot a efectuat treceri repetate în vestul Mării Negre, într-un raion maritim situat la est de Varna. Incursiunile acestuia au fost efectuate până la sud de Yalta, la o distanță de peste 100 de kilometri de Peninsula Crimeea. În ultimul timp, drona a efectuat mai multe misiuni de acest tip, în FIR Varna și FIR Sevastopol, cu durate de până la 20 de ore.

Aeronava Boeing P-8A Poseidon aparținând Forțelor Navale americane a decolat de la Baza Aeriană Sigonella de pe Insula Sicilia (Italia). Avionul de patrulare antisubmarin, cu numărul de înregistrare P-8 NOREG, a evoluat în spațiile aeriene ale Bulgariei și României.

Acesta a efectuat mai multe treceri în apropiere de Babadag. Aeronava a zburat la o altitudine de aproximativ 7.610 de metri, probabil cu o viteză de circa 600 de kilometri pe oră. Începând din 12 aprilie, o aeronavă americană de acest tip a îndeplinit misiuni zilnice deasupra României și Bulgariei, ieșind și în zona apelor teritoriale ale acestora din Marea Neagră. Anterior, zborurile avioanelor P-8A au fost întrerupte în Regiunea Mării Negre, din cauza invaziei militare a Rusiei în Ucraina.

Aeronava Boeing RC-135W Airseeker R.1, cu numărul de bord ZZ665 și indicativul radio RRR7235, a decolat de la Baza Aeriană Waddington din Marea Britanie. Aceasta a ieșit deasupra Mării Negre de pe teritoriul României. Avionul a evoluat la o altitudine de aproximativ 10.670 de metri, cu o viteză de circa 780 de kilometri pe oră. Aeronava a zbburat în FIR Sevastopol și FIR Novorossiysk, în jumătatea părții estice a Mării Negre.

Un avion AWACS de tip Boeing E-3A Sentry aparținând forțelor aliate din cadrul NATO a decolat de la Baza Aeriană Konya din Turcia. Aeronava, cu numărul de înregistrare LX-N90454 și indicativul radio NATO11, a evoluat în cercuri concentrice, într-un raion situat la est de Slobozia. Aceasta a zburat la o altitudine de aproximativ 7.370 de metri. Al doilea avion de acest tip, cu numărul de înregistrare LX-N90451 și indicativul radio NATO07, a decolat de la Baza Aeriană Ramstein din Germania. Aeronava, a evoluat deasupra României la o altitudine de aproximativ 9.450 de metri.

Avionul de cercetare ATR C-72-600TMPA aparținând Forțelor Navale ale Turciei a decolat de la Baza Aeriană Konya. Aeronava, cu numărul de înregistrare TCB-752 și indicativul radio MARTI07, a evoluat la o altitudine 1.875 de metri. Aceasta a zburat de-a lungul litoralurilor de la Marea Neagră ale Turciei, Bulgariei și României. Este posibil ca avionul să fi îndeplinit misiuni de căutare a minelor marine, care încă mai plutesc în derivă în Marea Neagră și pun în pericol navigația civilă.

La prima vedere, s-ar putea spune că prezența intensificată a mijloacelor de cercetare aeriană în această zonă a Mării Negre este legată de informațiile privind lovirea unei fregate rusești în apropierea Insulei Șerpilor apărute în surse ucrainene și pe rețelele de socializare. Deocamdată însă, acestea nu au fost confirmate nici de partea rusă și nici din alte surse oficiale.

Pe de altă parte, aceste zboruri se desfășoară, de mai multe săptămâni, în spațiul aerian al României și deasupra apelor neutre ale Mării Negre. Anterior, acestea au fost efectuate cu anumite intermitențe, în timp ce astăzi s-au realizat toate, aproape concomitent.

Mijloacele aeriene ale SUA și NATO supraveghează în mod constant zona operațională a Flotei ruse din Marea Neagră, situată la nord-vest de Sevastopol, și partea de nord-vest a acvatoriului Mării Negre.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel