Programul avionului Tempest de generația a VI-a primeste 250 milioane de lire sterline din partea guvernului britanic

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Tempest de generația a 6-a, imagine concept
Tempest de generația a 6-a, imagine concept

Ministerul Apărării de la Londra a atribuit un contract în valoare de aproximativ 250 milioane lire sterline, pentru proiectarea și dezvoltarea avionului de luptă britanic de generația a VI-a, ”Tempest”. Contractul destinat companiei BAE Systems, marchează oficial începutul fazei de concepție și evaluare a programului.

Echipa, care va realiza aeronava, este compusă din specialiști ai companiilor BAE Systems, Leonardo UK, MBDA UK și Rolls-Royce, care vor beneficia de expertiza și îndrumarea Ministerului britanic al Apărării.

În faza de concepție și evaluare vor fi dezvoltate o serie de concepte digitale, care vor încorpora instrumente și tehnici noi, necesare modelării aeronavei în funcțiile de cerințele finale.

 

Contribuție economică

 

”Contractul va susține mii de locuri de muncă în Marea Britanie și se va asigura că Regatul Unit rămâne pe primul loc în ceea ce privește lupta aeriană”, a declarat printre altele, Ben Wallace, secretarul britanic al Apărării, aflat în vizită la facilitatea Warton a BAE Systems din Lancashire.

Programul va aduce o contribuție estimată la 26,2 miliarde de lire sterline pentru economia britanică, va crea locuri de muncă cu o productivitate ridicată - cu 78% mai mare decât media națională din Marea Britanie - și va susține în medie 21.000 de locuri de muncă pe an, se precizează în comunicatul de presă al BAE Systems.

Programul este capabil să stimuleze cercetarea și dezvoltarea în regiunile cele mai sărace și să genereze beneficii economice mai largi pentru aceste zone, 70% din valoarea programului urmând să fie derulată în nord-vestul, sud-vestul și estul Angliei.

 

Dezvoltare digitală

 

În cadrul programului ”Tempest” vor fi inițiate tehnologii de ultimă generație, inclusiv cele asistate de inteligență artificială, învățare automată și sisteme autonome pentru a îndeplini cerințele de capabilitate  ale conflictelor viitoare și pentru a fi operațional la mijlocul anilor 2030.

Proiectarea și producția Tempest necesită o abordare radical diferită, companiile implicate urmând la rândul lor să se transforme în veritabile întreprinderi digitale, care să genereze o combinație între tehnologiile avansate, eficiență, viteză de producție și costuri mai mici.

Comentariul autorului: Avionul de luptă ”Tempest”, de generația a 6-a, va intra în dotarea Forțelor Aeriene britanice în 2035 și va înlocui în totalitate avioanele Eurofighter Typhoon în anii 2040. Guvernul britanic intenționează să cheltuiască două miliarde de lire sterline, pentru proiect până în 2025. Mai sunt interesate de proiect Italia, Suedia, fapt confirmat de semnarea, pe 21 decembrie 2020, a unui Memorandum de înțelegere trilateral „definind principiile generale pentru cooperare în mod egal între cele trei țări”.

În paralel, Franța, Germania și Spania vor dezvolta un alt avion de luptă de generația a șasea – FCAS (Future Combat Air System - Sistemul de Luptă Aeriană a Viitorului).

Referindu-se la eforturile costisitoare în acest sens, Generalul american Tod Wolters, Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR), a solicitat, în iunie, alinierea programelor din țările membre NATO, care dezvoltă avioane militare de generația a șasea, pentru ca aliații să nu se „dubleze”.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel