Federația Rusă va produce încă trei drone grele S-70 Okhotnik

Ionel Copcea |
Data publicării:

Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 08.10.2020, citând surse din mediul militar, că, în următorii doi ani, în Federația Rusă, vor fi produse încă trei drone grele de tip S-70 Okhotnik.

Acestea se vor alătura programului de teste, la care, în prezent, participă singurul prototip existent al dronei. Ministerul Apărării a decis și formatul în care va fi întrebuințată cea mai nouă dronă rusească. Potrivit experților, aceasta va avea capacități serioase de atac, ceea ce o va face cu adevărat multifuncțională. De exemplu, în calitate de aparat de vânătoare, drona va fi capabilă să lovească ținte de la distanță mare.

 

Drona de vânătoare

 

După cum au declarat pentru cotidianul Izvestia surse din cadrul Complexului Militar  Industrial, în prezent, planul și programul de lucru pentru noua dronă S-70 au fost deja aprobate. Conform anexelor documentelor, aflate în posesia jurnaliștilor de la publicația rusească, în ultimul trimestru al acestui an, fabrica de asamblare a dronelor ar trebui să primească un lot de piese realizate din materiale compozite polimerice pentru corpul unei noi drone. De asemenea, în prima jumătate a anului 2021 vor mai fi primite alte două loturi. Costul unui lot de piese pentru drona S-70 este estimat la 286 de milioane de ruble.

Cele trei drone vor fi construite în baza unui nou contract de stat. Acesta a fost încheiat între reprezentanții Ministerului rus al Apărării și cei ai companiei Sukhoi, în ultimele zile ale anului trecut, după finalizarea lucrărilor de cercetare la tema Okhotnik.

Se estimează că cele trei drone noi vor avea un aspect exterior diferit de primul prototip. După cum au informat sursele Complexului Militar  Industrial, la acestea vor fi implementate noi corecții, pentru reducerea expunerii de radiolocație. Potrivit planurilor curente, una dintre drone va rămâne la sol pentru testarea resurselor acesteia. Celelalte două exemplare vor efectua teste de zbor.

Inițial, era planificat ca testele dronei în versiunea de atac cu diferite armamente să aibă loc în perioada 2023-2024, iar până la sfârșitul anului 2025, să fie finalizate lucrărilor de dezvoltare. Însă, în luna august, în cadrul unei întâlniri cu președintele Vladimir Putin, șeful Corporației Întrunite Cosntructoare de Avioane (OAK), Iuri Sliusar, a declarat că reprezentanții Ministerului Apărării au solicitat urgentarea procesului, în așa fel încât, în anul 2024 să înceapă livrarea la trupe a noilor drone.

După cum a informat anterior Izvestia, în vara acestui an, compania Sukhoi a asigurat prototipul S-70 pentru suma de 1,3 miliarde de ruble. Punctul de control de la sol a fost estimat separat la 145 de milioane de ruble. Este planificat ca, după începerea producției în serie a dronei, suma totală să fie redusă la aproximativ un miliard de ruble.

Expertul militar Vladislav Shurygin a declarat pentru Izvestia că primul prototip al dronei S-70 a lucrat deja intens la teste în tandem cu avionul de vânătoare Su-57. Potrivit precizărilor acestuia, dimensiunile, precum și puterea motorului, permit instalarea pe dronă a unui radar normal și o unei stații optice de localizare. Cu toate acestea, în opnia sa, este puțin probabil ca drona grea să devină un mijloc de vânătoare „curat”. Toate mijloacele aeriene moderne din această clasă s-au transformat de mult în vehicule multifuncționale, care pot distruge ținte aeriene, maritime și terestre.

“Capacitatea de încărcare a dronei Okhotnik îi permite să transporte nu numai o varietate de arme aer-aer cu rază lungă de acțiune, ci și bombe grele și rachete de croazieră pentru a ataca țintele terestre. Prin proiectarea sa, această dronă a fost creată încă de la început pentru acțiune în condiții de conflicte de intensitate ridicată, pentru a trece prin apărarea antiaeriană puternică a adversarului și a executa atacuri împotriva obiectivelor strategice ale acestuia”, a menționat expertul.

 

Date despre noua dronă de atac

 

2. -imagine fara descriere- (s_70_okhotnik_drona_48431600.jpg)

S-70 „Okhotnik” este cel mai mare vehicul aerian fără pilot dezvoltat în Federația Rusă. Aeronava de 20 de tone a fost proiectată în conformitate cu schema „aripii zburătoare”, cu o utilizare extinsă a materialelor compozite polimerice, pentru a facilita contrucția și a reduce amprenta radar.

Capacitatea de încărcare a modelului S-70 ajunge la șase tone, iar vizibilitatea sa pe radare este chiar mai mică decât cea a avionului de vânătoare Su-57 de generația a cincea. În prezent, drone din această clasă sunt dezvoltate numai în Statele Unite și China.

Lucrările de cercetare privind drona Okhotnik au fost începute în anul 2011, compania Sukhoi devenind principalul executant al proiectului. Dezvoltarea dronei a fost realizată într-o cadru strict secret. Nici măcar aspectul său exterior nu era cunoscut. Primul prototip al dronei a fost prezentat public abia în anul 2018, iar primul său zbor a fost efectuat pe 02 august 2019. O lună mai târziu, Ministerul Apărării a anunțat începerea ieșirilor comune ale S-70 și ale avionului de vânătoare Su-57. Astfel, drona cu senzorii săi, a extins câmpul vizual al radarului avionului de vânătoare și a efectuat indicarea țintelor pentru armele sale de aviație cu rază lungă de acțiune.

Este planificat ca, în viitor, drona să poată funcționa nu numai sub controlul uman, ci și complet autonom, folosind elemente de inteligență artificială. Aceasta va avea un canal de comunicații prin satelit cu mijloacele de la sol, care va face autonomia limitată doar de alimentarea cu combustibil. Deocamdată, nu s-a precizat dacă drona are capacitatea de a fi realimentată în aer, la fel ca avioanele  moderne pilotate.

O nouă versiune a motorului de luptă AL-41F1 - produs 117BD - a fost dezvoltată special pentru echiparea dronei S-70 de către UEC - Ufa Engine-Building Production Association. Acesta îi va oferi dronei o viteză apropiată de viteza sunetului. În anul 2019, a fost prezentat un model al dronei Okhotnik cu o duză plată a motorului în locul celei obișnuite, rotunde. Conform calculelor, un astfel de design ar trebui să reducă vizibilitatea dronei cu reacție.

În plus față de S-70, în Federația Rusă se dezvoltă încă două drone mari de atac. Cea mai ușoară dintre ele, Orion, cântărind aproximativ o tonă, a fost deja pusă în funcțiune și testată în Siria. În primăvara acestui an, departamentul militar a primit un complet de trei drone din producția de serie. Cea mai mare dintre drone, Altius, care cântărește șapte tone, este capabilă să transporte bombe dirijate grele și se află în faza de testare.

În prezent, în dotarea Forțelor Armate ale Federației Ruse se află peste 2.000 de drone. Majoritatea sunt concepute pentru misiuni de cercetare și aparțin clasei ușoare. Greutatea lor la decolare nu depășește 18 kilograme.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel