F-35 continuă să fie un motiv de disensiune în SUA. Dacă problemele tehnice nu sunt rezolvate, nu se alocă mai mulţi bani

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Doi influenți congresmeni democraţi americani au avertizat joi că nu vor sprijini creșterea bugetului pentru anului fiscal 2022 care prevede şi achiziţionarea mai multor avioane F-35 de la Lockheed Martin, cu excepția cazului în care, în cadrul programului militar care construiesc aceste aeronave, se fac progrese pentru rezolvarea multor probleme tehnice ale acestor aparate.

Publicaţi Defense News îl citează pe democratul Donald Norcross, membru al Comitetului pentru servicii armate din Camera Reprezentanților, care a declarat că dacă la nivelul programul F-35 nu se fac demersuri pentru o reducere semnificativă a costurilor de proiectare şi mentenanţa, este posibil că Statele Unite să trebuiască să investească în alte programe mai accesibile, deoarece exista un deficit operațional de peste 800 de avioane tactice.

Democratul John Garamendi a venit în sprijinul declaraţiilor făcute de Norcross, precizând că, ţinându-se cont de probleme cu care acest program se confruntă, nu ar susţine o cerere care să suplimenteze achiziţia de avioane F-35, dincolo de ceea ce este cuprins în bugetul pentru anul 2021.

Garamendi a insista că programul F-35 depășește bugetul şi nu reuşeşte să îndeplinească toate obiectivele privind soluţionarea problemelor tehnice, iar producătorul considera că acestea pot fi rezolvate prin alocarea mai multor bani – soluţie refuzată categoric de Garamendi.

„Nu vă așteptați la mai mulți bani...Nu vă așteptați să cumpărați mai multe avioane decât cele autorizate în bugetul pentru anul 2021. Asta nu se va întâmpla’’, a declarat Garamendi.

 

F-35 continuă să fie un motiv de disensiune în SUA. Costurile pentru programul de modernizare au crescut

 

Costurile pentru programul de modernizare continuu al F-35 Joint Strike Fighter au crescut cu 1,9 miliarde de dolari, începând cu 2019, şi este de aşteptat ca până în anul 2027 această creștere să se menţină, a precizat în luna martie Office Accountability Government (GAO), agenția legislativă din SUA care monitorizează și verifică cheltuielile și operațiunile guvernamentale.

Pe parcursul programului de modernizare Block 4 al F-35, care a început oficial în 2018, Pentagonul va actualiza continuu componentele hardware-ul și software-ul ale avionului produs de Lockheed Martin, adăugând noi capacități acestei aeronave.

Raportul realizat de GAO precizează că din cauza unor provocărilor apărute în procesul de  dezvoltare și testare a unora dintre aceste noi tehnologii, precum și a întârzierilor continue ale programului F-35, cea mai recentă estimare a Departamentului Apărării SUA, realizată în anul 2020, arată că programul de modernizare Block 4 este estimată să ajungă la aproximativ 14,4 miliarde de dolari, a spus GAO.

Între timp, efortul de modernizare - care inițial era de așteptat să se încheie în 2026 - este programat să se încheie acum cu un an mai târziu, deși GAO a menționat că programul se bazează pe estimări formulate la începutul implementării programului de modernizare Block 4 al F-35 și nu pe cele al lui Lockheed. 

Prin urmare, este posibil ca data de finalizare programată pentru 2027 să nu poată fi atinsă, a precizat raportul GAO.

GAO a enumerat o serie de motive pentru creșterea costurilor cu modernizarea la 1,9 miliarde de dolari. O creștere a costurilor pentru testele de zbor - 705 milioane USD; costurile generale și administrative au crescut cu 471 milioane dolari; iar costul unui nou laborator - a adăugat alte 336 milioane dolari. Un pachet de actualizări aduse sistemului Technology Refresh 3, a înregistrat o creștere a costurilor cu 296 milioane USD.

 

F-35, motiv de disensiune în SUA. Sac fără fund sau cel mai performant avion din lume?
 

Recent, în luna martie, declaraţiile președintelui Comitetului pentru Forțe Armate din Congresul SUA, congresmanul democrat Adam Smith, cu privire la programul F-35, au dat naștere unor disensiuni cu privire la cel mai scump program de armament din istoria Statelor Unite ale Americii.

Politicianul democrat s-a referit la F-35, precizând, la câteva zile după ce UŞ Air Force au anunțat că  sunt deschise pentru opțiuni privind noi aeronave, că ar dori să oprească finanțarea programului pe care îl consideră un fel de sac fără fund, referindu-se la „aruncarea banilor”.

Mai exact, Adam Smith a făcut referire la costul ridicat al F-35, precizând că SUA nu trebuie să se bazeze pe acest program în următoarele trei decenii, solicitând să se caute alte alternative.

Democratul a mai anunțat că problema va fi abordată de Congres. Afirmațiile sale au stârnit însă critici din partea celor care consideră F-35, avionul de generația a V-a dezvoltat de SUA și aliații săi, unul din cele mai performante avioane din lume.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel