Gen. Cavoli admite: F-16 - tot mai aproape de Ucraina. Presa rusă „răspunde” cu Su-35 - cel mai promovat produs al aviației ruse

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16 al SUA, în timpul unei misiuni de realimentare aeriană. Sursă foto: US Air Force
F-16 al SUA, în timpul unei misiuni de realimentare aeriană. Sursă foto: US Air Force

Deși președintele SUA și aliații declarau săptămânile acestea că nu se pune încă problema furnizării de avioane de luptă în Ucraina, discuțiile pe acest subiect duc spre un singur final - avioane de luptă occidentale (cel mai probabil F-16) vor ajunge anul acesta pe frontul din Ucraina.

Sunt arhicunoscute ezitările occidentalilor în privința furnizării de avioane de luptă pentru forțele aeriene ucrainene.

"Nu", acesta a fost răspunsul președintele american Joe Biden când a fost întrebat dacă SUA vor preda Ucrainei avioane de luptă. Cu o zi mai devreme, cancelarul german Olaf Scholz a exclus și el o astfel de posibilitate.

Cu toate acestea, lucrurile s-ar putea schimba în următoarea perioadă.

Publicația Politico dezvăluie care sunt discuțiile de la nivelul conducerii militare a NATO. Astfel, Christopher Cavoli, Comandantul suprem al aliaților în Europa, într-o discuție cu un grup bipartizan de congresmeni americani, spune că Ucraina are nevoie de rachete cu rază mai lungă de acțiune și avioane de luptă F-16 pentru a permite forțelor sale să lovească pozițiile rusești.

 

Care sunt variantele

 

Ucraina le-a cerut aliaților „aripi pentru libertate” pentru a înlocui flota sa bătrână de avioane MiG și Sukhoi sovietice.

Până la decizia privind trimiterea de aeronave, Marea Britanie a decis să pregătească piloții ucraineni pe avioane la standarde NATO, iar SUA ar putea antrena piloți ucraineni pe avioane F-15 și F-16.

În principal, este vorba de vorba de avioane F-16, dar se vorbește și de Eurofighter sau Gripen.

F-16 a fost proiectat inițial pentru lupte aeriene în apropierea liniei frontului. Aeronava a fost produsă din 1974, iar pe parcursul evoluției sale, s-a transformat dintr-un avion de luptă ușor în o aeronavă multirol capabilă să îndeplinească diverse misiuni.

A fost modernizat de multe ori, ultima versiune Viper - F-16 Block 70 - a efectuat primul zbor pe 24 ianuarie.

JAS 39 Gripen este un avion mai modern, iar designul său folosește tehnologii pentru a reduce vizibilitatea radarului.

Dar unul dintre principalele avantaje ale Gripen este costul de întreținere mai mic. Această aeronavă, pe de o parte, este adaptată pentru zboruri de pe aerodromuri în care nu sunt cele mai bune condiții.

Pe de altă parte, potrivit experților, are cea mai bună eficiență economică. Costul unei ore de zbor Gripen, conform publicației Jane, era de doar 4,7 mii de dolari. F-16, medaliatul cu argint, avea un cost de peste 10  mii de dolari. Ora de zbor include costurile de întreținere și reparații ale aeronavei.

Ceea ce îi lipsește avionului Gripen este testarea în condiții de luptă. Spre deosebire de veteranul F-16, aeronava suedeză nu a luat parte la conflicte militare reale.

Pentru Suedia ar putea fi și un argument în favoarea transferului lui în Ucraina, pentru că în condiții de luptă se văd avantajele unui echipament. Ulterior, astfel de echipamente sunt mai apreciate, iar șansele de a fi cumpărate cresc.

 

Media rusă: avioanele occidentale au puține șanse în lupta aeriană cu Su-35-urile noastre - cel mai promovat produs militar rusesc

Su-35

Media rusă trece și ea în revistă aeronavele care ar putea ajunge în Ucraina, iar concluzia este una singură - orice avion occidental nu va avea șanse ”în lupta aeriană cu aeronavele rusești moderne”.

Izvestia găsește o serie de plusur F-16, dar arată că nu poate concura cu aeronavele sovietice. ”MiG-31 și Su-35 noastre vor face față rachetelor R-37M cu rază lungă de acțiune”, arată publicația.

Aceeași poveste este și cu Eurofighter-ul britanic sau cu Mirage-ul francez - sunt redutabile, dar nu fac față tehnologiei sovietice, se încurajează rușii.

Su-35 e probabil cel mai promovat produs al aviației militare ruse i

Amintim că prima țară străină care a cumpărat Su-35 e China, când a semnat un acord de 2,5 miliarde de dolari cu Rusia pentru 24 de avioane, aflate acum în serviciul Forţelor Aeriene Chineze.

Eurofighter Typhoon

”În lupta aeriană cu Su-35-urile noastre, Mirage are puține șanse” sau ”Eurofighter Typhoon s-ar putea dovedi a fi un rival destul de demn pentru aeronavele rusești, dar este puțin probabil să reușească să prevaleze - cu caracteristici mai modeste, este mai degrabă greu de stăpânit şi foarte solicitant pentru piloți”.

În privința avionului JAS 39 Gripen, rușii nu fac niciun fel de analiză, considerând că aeronava suedeză este una ”exotică”. Gripen are șanse mici de a fi livrată în Ucraina din cauza numărului prea mic de aeronave disponibile. ” Pur și simplu nu sunt destule”, arată analiza Izvestia.

 

Cât de repede vor învăța ucrainenii să le piloteze

 

Londra a fost de acord să înceapă pregătirea piloților în primăvară și a spus că va analiza scurtarea sesiunilor pentru piloții ucraineni cu experiență.

„Procesul nu este o simplă expediere a unei aeronave până la graniță”, a declarat ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, pentru BBC.

„Fără o echipă la boxe, o mașină de Formula 1 practic nu poate porni și cu siguranță nu poate concura mai mult de câteva ture. Când începi să faci arme sofisticate, cum ar fi avioanele de luptă, există un echipaj de boxă care vine împreună cu tehnica”, mai spunea oficialul, citat de Reuters.

La rândul său, generalul Ben Hodges lăuda capacitatea militarilor ucraineni de a se adaptat pe noile echipamente. Totuși, chiar și piloții experimentați, care au deja ore de zbor în condiții de luptă, vor avea nevoie de aproape jumătate de an. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel