F-16 ale ROAF, dotate cu rachete de ultimă generație din SUA. România achiziționează rachete aer-aer AIM-9X Block II

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Forțele Aeriene Române
Sursă foto: Forțele Aeriene Române

Departamentul Apărării din SUA a atribuit, săptămâna trecută, un contract către Raytheon Missile and Defense pentru a produce aproape 700 de rachete aer-aer AIM-9X Block II. Comanda are o valoare de aproape 328 milioane dolari și acoperă produsele și serviciile care vor trebui produse pentru a fi utilizate atât de Forţele Armate ale SUA (US Navy şi Marine Corps), cât și de alte state partenere ale SUA, printre care se numără şi România.

În afară de România (și implicit SUA), celelalte țări care se vor primi rachete AIM-9X Block II, în diferite configuraţii, ca parte a contractului atribuit de Departamentul Apărării din SUA, companiei Raytheon Missile and Defense, sunt: Australia, Bahrain, Belgia, Bulgaria, Canada, Danemarca, Finlanda, Indonezia, Israel, Japonia, Kuweit, Malaezia, Maroc, Olanda, Norvegia, Oman, Polonia, Qatar, Arabia Saudită, Singapore, Slovacia, Republica Coreea, Taiwan, Turcia și Emiratele Arabe Unite.

Rachetele vor fi livrate până în 2024, în baza contractului anunțat de Pentagon în 2019.

AIM-9X Block este o rachetă aer-aer testată pentru prima dată în 2008. Face parte din armamentul avioanelor F-22 și F-35, precum și ale noului F-16 Block 70/72. 

Această rachetă are o caracteristică care o face să fie destul de specială - ținta poate fi setată ulterior. Cu alte cuvinte, avioanele care vor utiliza AIM-9X Block vor putea lansa mai întâi rachetă şi mai apoi pot selecta ţinta pe care acesta trebuie să o lovească.

Statele Unite consideră acest tip de rachetă drept cel mai bun „răspuns” împotriva vehiculelor aeriene fără pilot și a rachetelor de croazieră.

 

România deține o escadrilă de F-16. Urmează încă două, iar mai apoi avioane de generația a V-a

 

În 2013 România a semnat un contract pentru livrarea a 12 avioane de vânătoare F-16 Fighting Falcon din Portugalia. Primul lot a fost livrat în 2016 și 2017. Ulterior, România a semnat un nou contract pentru al doilea lot de aeronave F-16, în număr de cinci, tot din Portugalia. 

Astfel, România deține 17 avioane F-16, escadrila fiind completă. Toate aceste aeronave sunt second hand, dar au fost amplu modernizate de portughezi iar resursa lor de viață e încă mare. Modernizate de OGMA, aeronavele au configurația M.5.2R. 

Avioanele F-16 vor intra în țară într-o nouă etapă de modernizare, când la Aerostar Bacău acestea vor fi aduse la o configurație superioară, respectiv M.6.X. 

CITEȘTE ȘI: F-16 second hand sau noi? Întrebarea naște discuții aprinse în România. Comparație cu alegerea Bulgariei

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel