Conceptul de război cibernetic și electronic a fost adus la un nou nivel. Experții din SUA cer Congresului investiții majore pentru a contracara China și Rusia

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Militari din cadrul Centrului de Excelență în Domeniul Cibernetic al Armatei SUA, Fort Gordon din Augusta, Georgia. Sursa Foto: U.S. Army.
Militari din cadrul Centrului de Excelență în Domeniul Cibernetic al Armatei SUA, Fort Gordon din Augusta, Georgia. Sursa Foto: U.S. Army.

SUA trebuie să investească masiv în apărare, în contextul provocărilor actuale în domeniul cibernetic, maritim, aerian și spațial, precum și al amenințărilor semnificative din partea Chinei și a Rusiei. Acest lucru a fost discutat în timpul unei audieri în Senatul SUA cu privire la strategia țării pe fondul provocărilor de securitate globală.

Senatorul democrat Jack Reed, care prezidează Comisia pentru forțele armate din Senatul SUA, a subliniat că intențiile președintelui rus Vladimir Putin de a restaura imperiul sovietic înseamnă în mod inevitabil o posibilă ciocnire cu NATO. Prin urmare, a spus el, este necesar să se regândească strategia SUA și să se mărească investițiile în securitate, deoarece nu numai că riscurile au crescut, dar și tehnologiile de ultimă oră s-au dezvoltat semnificativ.

În plus, cele mai multe dintre acestea se află ''în afara'' Departamentului Apararii (DoD), astfel încât cooperarea cu sectorul comercial este importantă, a spus el în timpul audierii.

,,Continuăm să le cerem militarilor noștri să facă prea multe cu prea puțin, iar acest lucru trebuie să se schimbe", a declarat senatorul republican Roger Wicker: "Avem nevoie de mai multe submarine. Avem nevoie de mai multe nave amfibii, trebuie să oferim trupelor noastre mai multe capacități de supraveghere și recunoaștere. Avem nevoie de mai multe torpile, avem nevoie de mai multe rachete de atac Tomahawk și avem nevoie de toate aceste lucruri chiar acum."

Experții invitați la audiere și-au prezentat propria viziune asupra necesității de schimbare a abordării guvernului american în materie de apărare.

Astfel, Paul Scharre, director al Center for a New American Security (CNAS), a subliniat: "Departamentul Apărării nu poate gestiona tehnologia secolului XXI cu birocrația secolului XX. Peisajul inovației tehnologice s-a schimbat dramatic în ultima jumătate de secol, dar birourile Departamentul Apărării nu au ținut pasul".

Scharre a cerut oficialilor guvernamentali să ofere Departamentului pentru Apărare resursele necesare pentru a se asigura că Statele Unite continuă să inoveze mai rapid decât concurenții săi, inclusiv prin valorificarea evoluțiilor comerciale pentru a obține avantaje militare.

,,Departamentul Apărării era principalul motor al inovației globale, dar nu mai este cazul", avertizează Charre. "În 1962, DoD controla 36% din cheltuielile globale pentru cercetare și dezvoltare și putea să modeleze evoluția tehnologică în întreaga lume. Dar acum controlează doar 3% din cercetarea și dezvoltarea globală", a precizat expertul.

 

Conceptului de război cibernetic și electronic a fost adus la un nou nivel

 

Charre atrage atenția asupra creșterii istorice de zeci de miliarde de ori a capacităților legate, de exemplu, de inteligența artificială, despre care spune că are "implicații radicale pentru armată".

În schimb, tehnologiile militare nu se dezvoltă la fel de rapid ca tehnologiile informaționale, deși acestea pot fi utilizate în sfera militară. Tehnologiile digitale sunt atât de larg disponibile încât pot egaliza capacitățile SUA cu cele ale principalilor săi concurenți de pe planetă. De aceea, spune Charre, este deosebit de important să se investească în utilizarea tehnologiilor din domeniul digitale în apărarea SUA.

Ostilitățile din Ucraina au fost cele care au demonstrat această dinamică - rolul roboticii, al senzorilor, al rețelelor de comunicații, al datelor și calculatoarelor de mare putere și, în general, al conceptului de război cibernetic și electronic a fost adus la un nou nivel, subliniază expertul.

În special, datorită utilizării constante în Ucraina a micilor vehicule aeriene comerciale fără pilot la bord, a războiului electronic etc.

,,Adversarii noștri vor folosi, de asemenea, aceste tehnologii. Singura întrebare este dacă și Statele Unite concurează sau rămân în urmă", a declarat Charre.

 

Cheltuielile pentru apărare nu fac față provocărilor de securitate


Hal Brands, membru al American Enterprise Institute și profesor emerit la Johns Hopkins School of Advanced International Studies, a adăugat că SUA se confruntă cu provocări mai serioase decât în orice moment din istorie, pe fondul războaielor și amenințărilor actuale.

În același timp, cheltuielile pentru apărare ale SUA reprezintă un procent din PIB la fel de scăzut ca și până acum de la sfârșitul anilor 1940, a spus Brands. Acest lucru duce la o diferență tot mai mare între provocările cu care se confruntă SUA și resursele cu care le poate contracara.

Experții au prezentat un plan de subiecte prioritare în domeniul tehnologiilor emergente, inclusiv al inteligenței artificiale, care sunt necesare pentru a consolida capacitățile de apărare ale SUA.

În ceea ce privește amenințarea din partea Rusiei, Paul Charrette a adăugat că amenințările la adresa Statelor Unite ar fi fost semnificativ mai mari astăzi dacă Statele Unite nu ar fi sprijinit Ucraina în ultimii doi ani.

"Dacă nu continuăm să sprijinim Ucraina, vom avea o Rusie mai ambițioasă și mai puternică, ceea ce va fi o povară mult mai mare pentru noi în ceea ce privește necesitatea de a ne proteja aliații din Europa."

Actuala strategie de apărare a SUA a presupus că Rusia va ieși din războiul din Ucraina semnificativ slăbită și, în cele din urmă, înfrântă, spune Brands, dar această presupunere "nu mai este la fel de valabilă ca înainte".

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel