Expert militar rus: Dronele americane din România vizează Flota rusă din Marea Neagră și Peninsula Crimeea

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Drona MQ-9 Reaper, sursă foto: US Air Force
Drona MQ-9 Reaper, sursă foto: US Air Force

“Statele unite mizează pe România pentru contracararea Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) și a grupării de forțe din Crimeea”. Această declarație a fost făcută de către expertul militar rus, Alexei Leonkov, pe 05.01.2021, pentru ziarul Vzglyad, ca o reacție la dislocarea dronelor americane MQ-9 Reaper în România. În opinia sa, acest demers îi va ajuta pe americani și în stabilirea interacțiunii cu armatele țărilor vecine.

“Americanii întrebuințează în mod activ drone în Regiunea Mării Negre pentru îndeplinirea misiunilor de cercetare. De asemenea, aceștia au grijă serioasă de Ucraina. Având în vedere că în ultimii ani americanii au creat un număr tot mai mare de centre pentru controlul dronelor, inclusiv în zona Kievului, se poate presupune că le vor folosi pentru a rezolva problemele din interiorul zonelor rusești A2/AD”, a precizat Leonkov.

Conceptul A2/AD (din expresia engleză anti-acces and area denial - restricționarea și interzicerea accesului și manevrei) implică descurajarea adversarului prin crearea unui pericol sporit pentru desfășurarea sau deplasarea forțelor sale în zona apărată. Adică, în cazul Rusiei, este vorba despre o zonă de apărare în care trupele NATO nu pot pătrunde fără a suferi daune inacceptabile pentru ele.

Din punctul de vedere al Washingtonului și Bruxellesului, zonele rusești A2/AD sunt reprezentate de Kaliningrad și Murmansk, Sevastopol și Novorossiysk, Vladivostok și Petropavlovsk-Kamchatsky, Moscova și Baza Aeriană - Khmeimim din Siria. Potrivit NATO, sistemele de apărare a zonelor rusești A2/AD includ, în mod tradițional, sistemele de rachete antiaeriene S-300 și S-400, complexul de rachete de coastă Bastion-P și complexul operativ-tactic de rachete Iskander.

Pentru “a pirata” zonele rusești A2/AD, americanii intenționează să folosească facilități militare, tehnică și militari de pe teritoriile Bulgariei, României, Ucrainei, Poloniei și statelor baltice.

“Cu toate acestea, pentru a contracara Rusia în Regiunea Mării Negre, miza este pusă pe România. Pe teritoriul românesc există un raion de dislocare a rachetelor de interceptare americane. Dar, de fapt, acolo vor fi desfășurate nu numai rachete de interceptare, ci și rachete de croazieră Tomahawk. Aceste misiuni sunt rezolvate cu ajutorul lansatoarelor MK-41”, a declarat Alexei Leonkov.

“De asemenea, în această zonă, se desfășoară numeroase exerciții, axate pe contracararea FRMN și a grupării de trupe situate în Crimeea. Prin urmare, dronele îi vor ajuta pe americani să stabilească interacțiunea cu armatele țărilor vecine pe linia cercetării aerocosmice”, a spus expertul.

Leonkov a atras atenția și asupra faptului că americanii și-au dislocat dronele la Baza Aeriană Campia-Turzii din regiunea Cluj, în vestul României (regiunea Transilvaniei), și nu în est - pe coasta Mării Negre. În opinia sa, această decizie este ușor de explicat prin faptul că, în cazul unui atac de răspuns, dronele sunt mai ușor de apărat dacă se află în vestul țării și nu în est.

“În acest fel, americanii organizează un teatru de război chiar sub nasul nostru. Și se pare că România va juca un rol cheie în planurile SUA și NATO pentru Regiunea Mării Negre, fără a lua în considerare Turcia”, a precizat expertul.

“Pe de altă parte, dronele nu ar trebui considerate un fel de superarmă. Sistemele moderne de apărare antiaeriană și de război electronic rezolvă soarta dronelor de atac rapid și eficient. Ni se arată imagini frumoase din Siria, Libia și chiar din Nagorno-Karabah, unde dronele au fost folosite în mod activ. Dar, când începem să aflăm rezultatele utilizării lor, se dovedește că totul este în favoarea sistemelor de apărare antiaeriană și de război electronic. Dronele sunt practic inutile atunci când sunt utilizate împotriva unei țări dezvoltate din punct de vedere tehnic”, a concluzionat Leonkov.

Ministerul Apărării din România a anunțat că Forțele Aeriene ale SUA au dislocat drone de cercetare MQ-9 Reaper și aproximativ 90 de militari, la Baza Aeriană din localitatea Câmpia Turzii. Acest lucru a fost anunțat și de Comandamentul Forțele Aeriene ale SUA pentru Europa și Africa.

Dronele și personalul militar au fost desfășurate pentru “o perioadă lungă”, dar nu s-a precizat pentru cât timp. Generalul Jeffrey Harrigian, comandantul Forțelor Aeriene americane din Europa și Africa, a declarat că desfășurarea dronelor în această locație strategică “este liniștitoare pentru aliați și parteneri”, dar, de asemenea, “clarifică pentru adversari” faptul că “orice amenințare care apare” poate avea un răspuns.

Militarii au indicat faptul că, desfășurarea dronelor și a personalului militar convenită cu autoritățile române, vorbește despre “angajamentul” Statelor Unite față de securitate și stabilitate în Europa și vizează consolidarea relațiilor dintre aliații NATO “și alți parteneri europeni”.

Drona MQ-9 Reaper poate atinge o viteză de peste 400 de kilometri pe oră. Plafonul maxim de zbor poate ajunge la 13.000 de metri, iar durata maximă a zborului este de 24 de ore.

În luna noiembrie 2020, Forțele Terestre americane au desfășurat două sisteme de rachete HIMARS în România în timpul unui exercițiu. Acestea au lansat mai multe rachete și au revenit la baza din Germania.

Comentariul autorului: Evoluțiile înregistrate în ultima perioadă în Regiunea Mării Negre confirmă faptul că Statele Unite își dezvoltă strategia de contracarare a Rusiei, bazându-se pe o rețea extinsă de grupuri de reflecție. Unul dintre acestea este RAND Corporation, care dezvoltă programe pentru descurajarea Rusiei, la comanda Casei Albe și Pentagonului.

În luna octombrie 2020, RAND Corporation a publicat un raport cu privire la rezultatele unui joc de stat major cu scenariul unei crize militare, care a avut loc în iunie 2018. După cum s-a explicat în raport, este necesar să se facă ajustări semnificative la strategia NATO de acțiuni în Marea Neagră. “Investițiile militare rusești în teatrul de operațiuni de la Marea Neagră, realizate începând din anul 2014, au schimbat fundamental harta de securitate a regiunii […] Jocul și cercetările conexe au evidențiat puterea relativă a poziției Rusiei”, a apreciat RAND Corporation, considerând că „este necesară extinderea măsurilor existente de apărare și descurajare”.

“În așteptarea crizei, Statele Unite și aliații săi trebuie să ia în considerare măsuri pentru soluționarea dezechilibrelor militare regionale”, s-a explicat în raport.

Conform rezultatelor jocului, RAND Corporation consideră că printre cele cinci state riverane Mării Negre, care pot deveni un potențial tampon împotriva Rusiei, de fapt, se poate spera la rolul activ al unei singure țări, respectiv al României.

RAND Corporation a considerat că “este foarte probabil ca România să fie dispusă și capabilă să contribuie la o inițiativă militară regională în Marea Neagră”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel