Exerciţiul naval 'Danube Protector 18', la final - VIDEO

Sebastian Florea |
Data publicării:

Cea de-a 11-a etapă din seria a II-a a exerciţiului Danube Protector 18 desfăşurat între Brăila şi Tulcea, dar şi pe braţul Sfântu Gheorghe, s-a încheiat.

Peste 300 de marinari şi 11 nave militare fluviale şi maritime au revenit vineri dimineaţă în unităţi şi în porturile de bază la încheierea celei de a 11-a etape din seria a II-a a exerciţiului Danube Protector 18 desfăşurat între Brăila şi Tulcea, dar şi pe braţul Sfântu Gheorghe, informează Statul Major al Forţelor Navale (SMFN).

Potrivit sursei citate, în cadrul Exerciţiului Danube Protector 18, organizat pe Dunăre de Comandamentul Flotilei Fluviale 'Mihail Kogălniceanu', în perioada 29 octombrie - 1 noiembrie, au fost executate trageri cu tunurile de calibru 100 milimetri şi 30 milimetri cu două ţevi, cu mitraliera de bord de 14,5 milimetri şi celelalte sisteme de artilerie de la bordul navelor, inclusiv cu instalaţiile APRN (Aruncătoare de Proiectile Reactive Navalizate), fiind exersate şi procedurile standard pentru descurajarea acţiunilor ilegale pe fluviu, în raioane cu risc ridicat.

VIDEO

Navele Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu”, corveta 264 „Contraamiral Eustaţiu SEBASTIAN” și două nave din subordinea Bazei Logistice Navale „Pontica” au fost protagonistele exercițiului naval desfășurat pe Dunăre, brațul Sfântu Gheorghe, „FN Danube Protector 18.11.II”, în perioada 29 octombrie - 2 noiembrie.  Au fost executate acțiuni specifice pentru apărarea comunicațiilor fluviale în zona de responsabilitate și trageri cu muniție de lupta, iar corveta 264 a executat activități de asigurare a raionului de tragere, cu cercetarea pozițiilor obiectivelor de interes din zonă (platforme petroliere de foraj și nave suspecte).

Referindu-se la aplicaţia finalizată vineri dimineaţă, ofiţerul de presă al SMFN, col. Corneliu Pavel, a declarat că acesta a fost cel mai important exerciţiu naval cu trageri cu muniţie reală pe Dunăre din acest an, executate de o forţă militară din cadrul Alianţei Nord Atlantice. 'În ultimii ani, după degradarea situaţiei de securitate de la graniţa estică a Uniunii Europene şi a NATO, activităţile de instruire ale marinarilor militari fluviali s-au intensificat şi s-au diversificat, pentru a asigura o prezenţă militară constantă şi robustă la gurile Dunării, îndeplinind astfel unul dintre angajamentele asumate de ţara noastră faţă de partenerii din Alianţă', a precizat col. Pavel.

România este singurul membru al NATO care are în serviciul militar platforme navale fluviale de luptă, flotila fluvială a Forţelor Navale Române (FNR) având cea mai mare capacitate de luptă şi acţiune. Această structură are în dotare platforme navale dislocabile pe Dunăre şi în zonele lagunare din Delta Dunării, dar şi în proximitatea litoralului maritim. Navele militare fluviale româneşti au fost construite în şantiere navale din România şi sunt dotate cu numeroase sisteme de artilerie, capabile să execute foc asupra unor ţinte aflate la distanţe de 20 kilometri.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel