Evoluțiile dosarului Sahara conduc la o cursă a înarmărilor între Maroc și Algeria

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Armata algeriană, sursă foto: Ministerul Apărării din Algeria
Armata algeriană, sursă foto: Ministerul Apărării din Algeria

Câștigurile diplomatice pe care Marocul le-a obținut în dosarul Sahara au dus la o escaladare algeriană și la o amenințare de război, ceea ce a condus la o cursă între cele două țări pentru obținerea de arme avansate, pe de o parte, și pentru a construi alianțe regionale și internaționale semnificative, pe de altă parte.

În timp ce Algeria a beneficiat de eforturile Rusiei de a se întoarce în Africa prin Mali pentru a reînnoi alianța istorică dintre cele două țări, Marocul și-a transformat deschiderea față de Israel și Statele Unite într-o carte puternică în eforturile sale de a obține arme defensive în așteptarea unei aventuri algeriene necalculate.

Strategia Rabatului prevede planificarea achiziționării sistemului de apărare israelian Iron Dome și consolidarea arsenalului de apărare cu sistemul american Patriot în versiunea sa avansată, pentru a proteja obiectivele strategice din țară, deoarece permit o mai bună apărare a zonelor civile și militare sensibile din sud și sud-estul țării.

Cherkaoui El Roudani, expert marocan în studii geostrategice și de securitate, afirmă: "Integrarea Rabatului în rândul țărilor care beneficiază de sistemul Patriot se înscrie în cadrul pariului Statelor Unite privind importanța strategică a Marocului ca țară mediteraneană, atlantică și africană și rolul său în protejarea intereselor strategice americane, pe lângă faptul că este un aliat important în lupta împotriva terorismului".

Ceea ce dă putere alianței tradiționale dintre Rabat și Washington este poziția americană în problema Sahara și sprijinul Statelor Unite pentru abordarea marocană a soluției. Această poziție a început cu administrația fostului președinte Donald Trump, și a continuat cu administrația președintelui Joe Biden.

Luni, secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, a anunțat sprijinul ferm al țării sale pentru planul "serios, credibil și realist" al Rabatului pentru Sahara, cu referire la planul de autonomie extinsă pentru provinciile sudice ale Marocului.

Într-o declarație emisă la încheierea întâlnirii lui Blinken cu omologul său marocan Nasser Bourita la Washington, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Ned Price a declarat: "Blinken a subliniat că, continuăm să considerăm planul de autonomie al Marocului ca fiind serios, credibil și realist, ce include o abordare care poate satisface aspirațiile poporului din Sahara".

Observatorii politici consideră că opțiunile diplomatice ale Rabatului, care se bazează pe diversificarea partenerilor pe baza recunoașterii Saharei marocane și sprijinirea poziției politice pe extinderea parteneriatelor economice în Africa, Europa și cu alte țări, inclusiv Statele Unite, sunt elemente care au făcut ca poziţia marocană să fie mai solidă şi capabilă să manevreze şi să atragă noi aliaţi, cum este cazul deschiderii către Israel, beneficiind de oportunităţile pe care le oferă, în special cooperarea militară şi tehnologică.

În acest context, se încadrează vizita ministrului israelian al Apărării Benny Gantz în Maroc, care a început marți și va dura două zile.

Potrivit unui oficial israelian, această vizită urmărește, de asemenea, să "pună piatra de temelie pentru stabilirea viitoarelor relații de securitate între Israel și Maroc".

Surse israeliene anunțaseră anterior că Marocul se află pe o listă, alături de alte 26 de țări, care au solicitat obținerea sistemului anti-dronă Skylock. Marocul urmărește, de asemenea, să-și consolideze capacitățile de apărare prin achiziționarea unui nou sistem israelian de apărare, specializat în neutralizarea dronelor, numit Sky Lock Dome, care ar putea să neutralizeze inclusiv rachetele SA-6 și SA-7.

Prin achiziționarea acestor sisteme, Marocul urmărește să evite orice scenariu ostil împotriva instalațiilor sale din Sahara, în special din Dakhla, și să dejoace orice aventură a instituției militare din Algeria cu scopul de a masca crizele sale interne.

Rapoartele evidențiază că Algeria, care nu-și ascunde teama cu privire la deschiderea Marocului față de Israel și Statele Unite și la oportunitățile oferite de această apropiere, se străduiește să obțină un acord privind noul sistem rusesc de rachete antiaeriene S-500, care este preconizat să intre în serviciu anul acesta.

Expertul militar rus Andrei Frolov a inclus Algeria pe lista potențialilor clienți ai sistemului S-500, dar nu a exclus o posibilă obiecție din partea liderilor militari ruși împotriva acestui acord, în pofida revenirii în prim plan a apropierii dintre Moscova și Algeria, în paralel cu relaţia tensionată cu Parisul şi binecuvântarea Algeriei pentru prezenţa mercenarilor ruşi din compania Wagner în Mali.

Observatorii susțin că Algeria s-a văzut nevoită să revină la alianța sa istorică cu Rusia după criza severă cu Franța și aderarea algerienilor la boicot, precum și în încercarea de a da dovadă de forță politică și militară după succesele obținute de Maroc în dosarul Sahara și în relațiile cu Tel Avivul şi Washingtonul.

Dar, până acum, nu se știe în ce măsură Kremlinul va fi de acord cu entuziasmul algerienilor pentru această apropiere și dacă interesele Moscovei, care poartă o oarecare ostilitate față de Israel, Statele Unite și Maroc, se vor pune în slujba unei alianțe emergente doar pentru a fi alături de Algeria.

Ceea ce frustrează eforturile algerienilor de a obține noul sistem este că oficialii militari ruși au exclus predarea acestuia Algeriei înainte de 2030.

Statisticile menționează că Algeria este al treilea importator de arme rusești din lume, iar Rusia este sursa istorică de arme a Algeriei. Algerul a achiziționat peste 60% din armele sale din Rusia și deține șase submarine de fabricație rusească. De asemenea, a achiziționat sistemul de apărare antiaeriană S-400. Tancurile, avioanele, elicopterele de atac și sistemele radar rusești formează pilonul forțelor armate algeriene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel