Erdogan: Ankara analizează propunerea talibanilor ca Turcia să securizeze Kabulul după retragerea americană

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a anunţat vineri că Turcia a avut primele discuţii cu talibanii la Kabul, declarând că Ankara studiază propunerea acestora ca Turcia să securizeze capitala afgană după retragerea americană, informează France Presse şi Reuters.

'Am avut primele noastre discuţii cu talibanii, care au durat trei ore şi jumătate', le-a declarat Erdogan jurnaliştilor. 'Dacă va fi necesar, vom avea ocazia de a purta astfel de discuţii din nou', a adăugat liderul turc, potrivit Agerpres.

El a precizat că discuţiile s-au desfăşurat într-o secţiune militarizată a aeroportului din Kabul, unde a fost instalată temporar ambasada turcă.

Reacţionând la criticile din Turcia faţă de relaţiile Ankarei cu talibanii, Erdogan a replicat că ţara sa nu îşi poate 'oferi luxul' de a nu face nimic în această regiune instabilă.

Turcia intenţionase să contribuie la securizarea şi gestionarea aeroportului din Kabul, dar miercuri a început să-şi retragă militarii din Afganistan, dând de înţeles că renunţă la acest obiectiv.

Erdogan a explicat că talibanii vor ca de acum înainte să controleze securitatea la aeroport şi propun Ankarei să asigure logistica acestuia.

Preşedintele turc a subliniat însă că dublul atentat de joi, în care au murit cel puţin 85 de persoane, printre care 13 militari americani, în faţa aeroportului din capitala afgană, a arătat importanţa de a cunoaşte în detaliu modul în care acesta va fi securizat.

'Ei spun: noi vom asigura securitatea, voi veţi face să funcţioneze (aeroportul). Nu am luat încă nicio decizie în această chestiune', a mai spus Erdogan. 'Vom lua o decizie după ce va reveni calmul', a adăugat el, înainte de a pleca într-o vizită în Bosnia. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel