Egiptul sfidează sancțiunile SUA și confirmă Su-35. Cairo voia F-35, dar acuză nu e tratată precum Israelul

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Nu e niciun secret că decizia Egiptului de a achiziționa aeronave rusești Su-35 a nemulțumit SUA care a amenințat țara nord-africană cu sancțiuni.

Egiptul a semnat la începutul anului trecut un acord cu Federația Rusă care se ridică la 2 miliarde de dolari, în urma căruia, sub comanda forțelor de la Cairo ar urma să ajungă 24 de avioane Su-35.

Decizia a stârnit controverse în State în contextul în care Egiptul dispune de tehnică militară americană. Anul trecut, Clarke Cooper, oficial al administrației de la Casa Albă, preciza că „achiziția avioanelor Su-35 riscă să aducă Egiptului sancțiuni și pune în pericol viitoarele achiziții militare”.

SUA a furnizat, de-a lungul anilor, miliarde de dolari în formă de ajutor economic și militar Egiptului, aliat care operează și avioane F-16. Washingtonul consideră că avioanele Su-35 și alte sisteme de armament produse de Rusia pot reprezenta o amenințare.

Din acest punct de vedere, Egiptul e un caz aparte. Cairo operează atât MiG-29, cât și avioane moderne americane F-16, dar și europene - avioanele franceze Rafale. Acestora li se vor adăuga Su-35.

 

Egiptul se plânge că SUA refuză să le vândă F-35, avioane deținute și de Israel

 

Generalul egiptean Nasr Salem, pentru Al-Monitor și citat de Asia Times, a declarat că achiziția avioanelor Su-35, care vor opera împreună cu MiG-29, F-16 și Rafale, va asigura securitatea Egiptului.

Oficialul egiptean a trimis săgeți către SUA și a acuzat Washingtonul că a refuzat să vândă F-35 Egiptului iar țara sa nu este tratată precum Israelul. „De ce SUA nu furnizează Egiptului aeronave F-35, așa cum a făcut-o Israelului, din moment ce se opun acordului cu Federația Rusă pentru Su-35?”, s-a întrebat generalul egiptean.

Cooperarea dintre Egipt și SUA nu se desfășoară doar în domeniul aviației. Pe 25 octombrie 2011, Egiptul și Statele Unite au reluat coproducția de tancuri M1A1 Abrams. La sfârşitul anului 2018 se preciza că, de la începutul programului de coproducție a tancurilor M1A1 – o asociere între guvernele Statelor Unite și Egipt pentru a produce piese și subansamble pentru tancurile principale de luptă M1 Abrams  –  uzina de tancuri din Egipt fabricase 1.200 de tancuri de luptă Abrams. Iar în contextul imlicării Egiptului în conflictele din Siria și Libia, așa cum anunța și DefenseRomania în iunie, Forţele Armata Egiptene au dislocat mai multe tancuri principale de luptă M1A2 Abrams la granița cu Libia.

În ceea ce privește Su-35, există indicii serioase că primul lot de avioane rusești vor ajunge curând în Egipt. În urmă cu aproximativ două săptămâni pe diferite rețele de internet au apărut imagini cu aeronave Su-35 în timpul unor zboruri de testare. Deși pe acestea nu exista steagul Egiptului, camuflajul avioanelor era diferit față de cel utilizat de forțele ruse.  Nu există însă nicio informație oficială cu privire la un orizont de timp în ceea ce privește livrarea primului lot.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel