Egiptul a trimis tancuri Abrams și elicopterele de atac la granița cu Libia (Video)

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Forţele Armata Egiptene au trimis, în cursul zilei de ieri, mai multe tancuri principale de luptă M1A2 Abrams la granița cu Libia.

Jurnalistul și analistul militar, Babak Taghvaee, aşa cum îl citează publicaţia Defense Blog, a publicat pe contul său de Twitter un scurt material video în care a surprins un convoi militar cu 18 tancuri principale de luptă, aparţinând armatei Egiptului, lângă granița cu Libia.

El a mai adăugat că cel puțin șase elicoptere de atac Mi-24 ale Forţelor Aeriene Egiptene au putut fi observate în zona respectivă
Săptămâna trecută, Egiptul a pus bazele unui plan pentru a pune capăt războiului civil care are loc în Libia de mai mulţi ani.

Dezordinea şi tulburările politice au afectat Libia din 2011, după răsturnarea şi execuţia dictatorului Muammar al-Gaddafi. Ţara nord-africană are în prezent două administraţii concurente: Guvernul Libian de Uniune Naţională (GNA) recunoscut de ONU cu sediul în capitala Tripoli şi guvernul aliat cu forţele militare loiale mareşalului Khalifa Haftar - cu sediul în oraşul Tobruk din estul ţării controlat de acesta. Generalul libian Khalifa Haftar conduce o ofensivă împotriva Tripoli din aprilie 2019. 

Unul dintre principalii protagonişti ai conflictului din Libia, Khalifa Haftar, a participat, săptămâna trecută, la Cairo, la un mai multe discuţii cu preşedintele egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, unde a fost de acord cu încetarea focului.

Președintele egiptean Abdel-Fattah al-Sissi a anunțat planul de la Cairo, alături de Khalifa Haftar, șeful Armatei Naționale Libiene (LNA) și Agila Saleh, șeful parlamentului ales al Libiei.

"Această inițiativă solicită respectarea tuturor eforturilor și inițiativelor internaționale prin declararea unui încetare a focului de la ora 18:00 [16:00 GMT] Luni, 8 iunie 2020", a declarat președintele Abdel Fattah el-Sisi, într-o conferință de presă.

O "iniţiativă Cairo" solicită "respectarea eforturilor internaţionale şi propune o încetare a focului începând cu ora locală 06:00 (04:00 GMT), luni 8 iunie 2020", a declarat Sissi în cadrul unei conferinţe de presă în prezenţa mareşalului Haftar. Acesta din urmă a acceptat această iniţiativă, în contextul în care forţele sale au suferit o serie de înfrângeri în luptă.

Forţele Guvernului de uniune naţională (GNA, recunoscut de ONU) au anunţat vineri că au preluat controlul asupra întregii părţi de vest a Libiei, învingând trupele rivale conduse de mareşalul Khalifa Haftar, alungate din ultimul lor bastion din regiune, oraşul Tarhuna.

Pierderea acestui oraş marchează o cotitură în conflictul care opune cele două tabere din aprilie 2019, când mareşalul Haftar a lansat o ofensivă pentru cucerirea capitalei Tripoli, unde se află sediul GNA.

Egiptul a produs la nivel local peste 1.200  de tancuri principale de luptă M1A1 Abrams

Pe 25 octombrie 2011, Egiptul și Statele Unite au sărbătorit reluarea coproducției de tancuri M1A1 Abrams, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la o uzină de tancuri din apropierea capitalei Cairo. Fabricarea tancurilor M1A1 în Egipt este o parte importantă a sprijinului continuu al SUA pentru rolul crucial al Egiptului ca factor de securitate și stabilitate în regiune.

La sfârşitul anului 2018 se preciza că, de la începutul programului de coproducție a tancurilor M1A1 – o asociere între guvernele Statelor Unite și Egipt pentru a produce piese și subansamble pentru tancurile principale de luptă M1 Abrams (MBT) –  uzina de tancuri din Egipt fabricase 1200 de tancuri de luptă Abrams.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel