”Eficacitate 100%”. Prima fotografie cu sistemul antiaerian IRIS-T german, publicată de Armata ucraineană

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Armata ucraineană a publicat primele fotografii ale sistemului modern de apărare aeriană IRIS-T, pe care Germania l-a predat Ucrainei.

Ucrainenii care operează sistemul de rachete antiaeriene al bateriei IRIS-T susțin că, în timpul primei utilizări, sistemul a doborât toate țintele.

„Complexul german este cu adevărat modern, puternic și eficient. Deja în timpul primului botez de luptă din octombrie anul trecut, complexul a doborât 100 la sută din ținte, acestea fiind în mare parte rachete de croazieră”, a spus unul dintre militarii intervievați de revista armatei ucrainene Armiainform.

El a spus că la începutul invaziei pe scară largă a lucrat pe sistemul ucrainean Buk-M1, dar ulterior s-a antrenat în Germania.

Foto: IRIS-T / armyinform

„Munca noastră pe Buk-M1 a distrus 10 ținte inamice - elicoptere Mi-24, Su-30, aeronave Su-35. La început am fost staționați în zona Cernobîl, apoi ne-am mutat în altă zonă. Am fost de acord, fără să stau pe gânduri, să merg în Germania și să învăț cum se operează noile tehnologii. La urma urmei, IRIS-T este una dintre cele mai noi evoluții din lume în industria apărării aeriene”, a spus Vadim.

Pe 11 octombrie, Germania a predat primul sistem de apărare aeriană IRIS-T dintre cele patru pe care Berlinul promisese că le va preda Forțelor Armate.

Pe 24 octombrie, cancelarul german Olaf Scholz a anunțat că Germania va transfera încă trei sisteme de apărare aeriană IRIS-T în Ucraina „ cât mai curând posibil” .

Germania pregătește sisteme Iris-T și Gepard, într-un viitor pachet în valoare de 1 miliard de euro, a anunțat ministrul german al apărării, după întâlnirea, din 20 ianuarie, a Grupului de Contact de la Ramstein.

 

Zelenskyi: IRIS-T este un sistem bun, ne-am dori cât mai multe

 

„Ucraina are nevoie de protecție pe câmpul de luptă. Este vorba de artilerie, MLRS, vehicule blindate importante (tancuri), vehicule blindate de transport de personal de diverse tipuri... Avem nevoie de tancuri pentru că sunt tipul de echipament de care ducem în lipsă. Nu este nimic de ascuns. Există, de asemenea, o lipsă de obuze.

Înceea ce privește cerul... Sunt necesare sisteme de apărare aeriană pentru a ne proteja cât mai mult posibil cerul. Sunt recunoscător Germaniei pentru IRIS-T. Sunt sisteme bune, ne-am dori mai multe dintre ele. Scholz a promis. Vom aștepta. Și, desigur, NASAMS, Patriot... Îmi doresc ca rușii să nu aibă control asupra cerului. Desigur, sunt necesare rachete cu rază lungă. Pentru ca ei să nu atace orașele noastre și să nu putem ajunge la ele”, a spus Zelenski pentru postul de televiziune german ARD, citat de media ucraineană.

 

Germania trimite și Patriot

Germania va trimite în Ucraina un sistem Patriot, încă 7 sisteme antiaeriene Ghepard (Gepard) din rezervele industriale, sisteme Iris-T SLM și rachete pentru acestea, a precizat ministrul.

Decizia Berlinului vine în contextul în care, în decembrie 2022, SUA au anunțat furnizarea primei baterii a sistemului de apărare antirachetă Patriot pentru Ucraina. Instrucția militarilor ucraineni a început pe 16 ianuarie și va dura aproximativ 10 săptămâni.

Mai mult, zilele trecute Olanda a anunțat că va trimite, la rândul ei, o baterie Patriot în Ucraina.

MAMBA încă se lasă așteptat

O livrare a sistemului franco-italian SAMP/T (MAMBA) ar putea fi anunțată cel mai devreme la sfârșitul lunii ianuarie.

S-ar părea că principala problemă care stă în calea predării SAMP/T către Ucraina o reprezintă numărul insuficient de sisteme, aflate în dotarea armatelor Italiei și Franței. 

Esercito Italiano are doar 5 astfel de sisteme, dar doar pe hârtie. Practic sunt doar trei MAMBA: din cele 5 sisteme, unul este trimis în Kuweit, iar un alt sistem va fi desfășurat, probabil chiar în această lună, în Slovacia și va servi la înlocuirea unei baterii americane de Patriot, care la rândul său va fi trimisă în Ucraina. 

La rândul său l’Armée de l’Air & de l’Espace a Franței dispune de doar 8 sisteme SAMP/T (MAMBA), dintre care unul a fost dislocat chiar în România.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel