Olanda va transfera Ucrainei sisteme de apărare aeriană Patriot

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem de apărare antiaeriană american Patriot. Foto: US Army
Sistem de apărare antiaeriană american Patriot. Foto: US Army

Olanda ia în considerare posibilitatea de a furniza Ucrainei sisteme de apărare aeriană Patriot. Batavii se vor alătura SUA și Germaniei în consolidarea arsenalului militar ucrainean de apărare aeriană, care este de o importanță crucială în războiul cu Rusia.

Mai mult, agenția olandeză de presă ANP, citându-l pe premierul Mark Rutte, scrie că Țările de Jos au luat decizia de a trimite un sistem de apărare antirachetă Patriot în Ucraina.

Mark Rutte și Joe Biden / Facebook

Rutte s-a întâlnit la Washington DC cu președintele american Joe Biden. șeful executivului olandez a mai spus că a vorbit mai devreme prin telefon cu cancelarul german Olaf Scholz și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a discuta decizia, scrie Reuters.

„Avem intenția de a ne alătura la ceea ce întreprindeți cu Germania în proiectul Patriot”, a spus Rutte.

Bloomberg citează mai mulți oficiali familiarizați cu situația, care au dorit să rămână anonimi.

Guvernul olandez va lua în curând o decizie finală cu privire la transferul acestor sisteme și nu este exclus ca în urma reuniunii de la Ramstein, din această săptămână, să fie agreat transferul unor noi sisteme antiaeriene.

„Țările de Jos iau în considerare în mod constant posibilitățile de sprijin militar pentru Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Olandei, Sacha Luvhoff.

Ea a adăugat că Țările de Jos acordă prioritate aprovizionării militare către Ucraina, dar nu a oferit detalii despre anumite sisteme de arme sau provizii.

Publicația notează că în ultimele săptămâni, SUA și Germania au promis că vor furniza Ucrainei sisteme Patriot, care sunt foarte apreciate pentru că pot doborî rachete și au senzori de înaltă tehnologie care ajută la identificarea a ceea ce este în aer.

 

Sistemul de apărare aeriană Patriot pentru Ucraina

 

În decembrie 2022, Statele Unite au anunțat alocarea unui nou ajutor de apărare Ucrainei în valoare de 1,85 miliarde de solari, care include și sistemul Patriot.

De asemenea, la începutul lunii ianuarie 2023, Germania a anunțat planuri de a livra Ucrainei aproximativ 40 de BMP Marder și sisteme de apărare aeriană Patriot în primele trei luni ale acestui an.

Armata ucraineană a sosit deja în Statele Unite ale Americii pentru a urma un antrenament pe sistemele Patriot. Potrivit oficialilor americani și ucraineni, instrucția ar putea dura câteva luni.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel