”Economia de război nu este mâine, este aici”. Franța lui Macron nu exclude nici varianta rechizițiilor pentru accelera producția militară

Militari francezi care operează sistemele de obuziere autopropulsate Caesar. Exercițiu comun cu Forțele Regale daneze / Sursa: Armée de Terre, facebook
Militari francezi care operează sistemele de obuziere autopropulsate Caesar. Exercițiu comun cu Forțele Regale daneze / Sursa: Armée de Terre, facebook

Parisul e hotărât să-și pună industria de apărare la treabă. Declarațiile oficialilor francezi, în frunte cu președintele Macron, converg spre o accelerare susținută a ritmului producției de armament.

„Economie de război”, titrau toate publicațiile franceze acum două săptămâni, când Sébastien Lecornu, ministrul francez al apărării, atrăgea atenția că industria locală de apărare trebuie să tureze mai mult pentru a face față comenzilor.

Factorul timp, termenele mai rapide de livrare, contează acum mai mult decât prețul echipamentelor, spunea atunci Sébastien Lecornu, care avertiza că este pregătit să-și folosească puterile pentru a rechiziționa capacități industriale în scopul accelerării producției.

Potrivit Reuters, ministrul a mai spus că regretă că Franța a „ratat” recent mai multe contracte în Europa de Est, fără a oferi alte detalii. „Avem clienți grăbiți”, într-o regiune care se simte amenințată de Rusia.

 

Macron: „Toți trebuie să producem mai mult”

Subiectul este readus în discuție, de data aceasta chiar de la președintele Emmanuel Macron. Într-un discurs ținut vineri la demararea construcției noii fabrici de pulberi a companiei Eurenco de la Bergerac, președintele francez a apărat politica de creștere a producției în sectorul apărării pe teritoriul francez.

Asistăm la „o schimbare geopolitică, geostrategică în care industriile de apărare vor avea un rol tot mai mare. Cu toții trebuie să producem mai mult, atât pentru a sprijini Ucraina în fața acestei agresiuni (din Rusia), cât și pentru a ne proteja”, a spus președintele, citat de LeMonde.

Macron a vorbit despre „o transformare profundă a industriei noastre”, către „marș forțat”. "Economia de război nu este mâine, este aici. Și încă accelerăm", a adăugat el.

Președintele a precizat că Franța a triplat deja producția obuzierelor Caesar, făcându-le „un produs de export extrem de puternic”.

 

Europa crește producția de armament

Fabrica de pulberi Eurenco de la Bergerac ar urma să funcționeze la începutul lui 2025 și va produce 1.800 de tone de pulbere pe an.

Legat de subiectul producției de pulberi, trebuie spus că premierul Marcel Ciolacu a confirmat că Rheinmetall va construi în România, împreună cu Romarm, ”cea mai mare fabrică de pulberi din Estul Europei”. Amintim că Rheinmetall și Romarm au obținut o finanțare de 47 de milioane de euro pentru a construi o fabrică de pulberi în România.

Liderii europeni în pulberi, explozivi și muniție și-au luat partea leului prin programul ASAP de la Uniunea Europeană, prin care se finanțează cu 2 miliarde de euro creșterea producției de muniție, pulberi și explozibili.

Astfel, spre exemplu, în prima tranșă de 500 de milioane de euro, Rheinmetall a primit peste 130 de milioane de euro (peste un sfert din fonduri), Eurenco a accesat cam 76 de milioane de euro (aproximativ 15%), în timp ce NAMMO participă în proiecte care au primit finanțare de 105 milioane de euro (aproximativ 20% din fonduri).

Granturile celor 31 de proiecte din prima tranșă totalizează 500 de milioane de euro, dar această finanțare va genera investiții suplimentare rezultând o investiție totală de aproximativ 1,4 miliarde EUR.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel