Norocul României vine tot de la UE: Finanțare pentru o fabrică de pulberi construită în România de nemții de la Rheinmetall alături de ROMARM

Ion Voicu |
Data actualizării: | Data publicării:
Trageri reale efectuate de Armata României. Sursă foto: MApN
Trageri reale efectuate de Armata României. Sursă foto: MApN

Comisia Europeană a aprobat pentru România o finanțare de 47 de milioane de euro, pentru o fabrică de pulberi.

Proiectul va fi derulat de compania ROMARM împreună cu gitantul Rheinmetall din Germania.

Proiectul face parte dintr-o finanțare de 500 de milioane de euro (prin mecanismul ASAP), acordată de Comisie pentru producția de muniție în statele membre și este prima tranșă dintr-un buget de 2 miliarde.

Investițiile vor crește productia pulberilor pentru muniție la peste 10.000 de tone și - pentru explozibili - la 4.300 de tone anual, semnalează Pro TV.

La sfârșitul acestui an, producția europeană de armament va atinge o capacitate anuală de 1 milion de proiectile de calibrul 155, iar la sfârșitul lui 2025 se va dubla.

Pentru România investiția europeană e o mină de aur în contextul în care facilitățile de producție de pulberi au colapsat după 1990, iar majoritatea fabricilor azi au nevoie de un proces intens de retehnologizare pentru a fi readuse pe linia de plutire. Spre exemplu la Făgăraș nu se mai produc pulberi din 2004, potrivit unei declarații făcute acum doi ani de Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării. Pirochim Victoria se află în aceeași stare de degradare precum Făgărașul.

De subliniat că una din marile probleme ale industriei de apărare din România e faptul că importăm pulbere. Din state inclusiv precum Serbia, în contextul în care la doar câțiva kilometri de România se desfășoară cel mai mare conflict militar din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.

CITEȘTE ȘI: Cu războiul Rusiei la doar câțiva kilometri, marea vulnerabilitate a României e pulberea. Gen. Crăciun: Ce s-a întâmplat s-ar încadra la sabotaj

Proiectul de 47 de milioane EUR al fabricii de pulberi din România este printre cele mai mari acordate în această etapă a programului ASAP, aprobând un număr de 31 de dosare.

Pe lista țărilor din Europa de Est care vor beneficia de finanțare pentru modernizare/retehnologizarea unor facilități de producere a munițiilor se mai află:

Ungaria, 2 proiecte (unul comun, de 22,5 mil. EUR între grupul Rheinmetall și compania ungară N7 HOLDING ZRT.); (un proiect de 4,54 mil. EUR - pentru N7 HOLDING ZRT),

Cehia, 2 proiecte (4,98 mil EUR - acordați companiei locale STV GROUP A.S.); (10 mil EUR - acordați către EXPLOSIA A.S),

Polonia, un proiect  (2,13 mil.Eur, acordați companiei locale ZAKLADY METALOWE DEZAMET S. A.),

Slovacia, 4 proiecte (9,7 mil. EUR - pentru MSM EXPORT S.R.O), ( două proiecte comune HELLENIC DEFENCE SYSTEMS S.A din Grecia și compania locală MSM EXPORT S.R.O - în valoare de 23,4 mil EUR, respectiv 9,69 mil EUR); (1,96 mil EUR - pentru compania locală VOP NOVÁKY, A.S.),

Letonia, un proiect (41,4 mil EUR - proiect comun la care participă 4 companii din Vest și comapnia locală VALSTS AIZSARDZIBAS KORPORACIJA).

Cele 31 de proiecte acoperă cinci domenii (explozivi, pulbere, obuze, rachete și certificare de testare și recondiționare) și vor ajuta la creșterea capacității de producție de muniție la 2 milioane pe an.

Granturile celor 31 de proiecte totalizează 500 de milioane de euro, dar această finanțare va genera investiții suplimentare rezultând o investiție totală de aproximativ 1,4 miliarde EUR.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel