Drone turcești, produse în spațiul ex-sovietic. Turcia deschide prima fabrică din străinătate de drone Anka

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:

Turcia a anunțat deschiderea primei sale fabrici într-o țară străină pentru producerea dronelor "Anka". Compania turcă de industrii aeriene și aerospațiale "Tusaș" a informat că a încheiat un acord cu compania "Kazakhstan Engineering" pentru a produce drone "Anka" în Kazahstan. Noua facilitate va asigura inclusiv lucrări de întreținere, reparații și transfer de tehnologie.

 

Președintele kazah, Kassym-Gomert Tokayev, a sosit marți la Ankara, unde a fost primit de omologul său turc Recep Tayyip Erdogan. Ankara a anunțat că relaţiile dintre cele două ţări au trecut la nivelul unui "parteneriat strategic consolidat", Erdogan declarând inclusiv că acestea își vor atinge obiectivul de a crește volumul schimburilor comerciale la 10 miliarde de dolari prin măsuri comune.

"Anka" este o dronă de tip MALE (altitudine medie și durată ridicată de menținere în aer) care asigură  îndeplinirea misiunilor de supraveghere, monitorizare și descoperire a țintelor staționare și în mișcare în diferite condiții meteorologice.

 

Drona "Anka" a executat zborul inaugural 

 

Drona a obținut succese în timpul utilizării sale de către forțele de securitate turce și a intrat în atenția mai multor țări care caută să-și asigure nevoile în domeniul recunoașterii și supravegherii.

După ce "Anka" a executat zborul inaugural pe 30 decembrie 2010, aceasta a fost îmbunătățită continuu cu scopul de a deveni una dintre cele mai bune drone din lume din această categorie. O etapă importantă în dezvoltarea sa a fost reprezentată de dobândirea capacității de a nu fi observată de sateliții de cercetare.

În ianuarie 2022, drona a stabilit un nou record privind durata zborului continuu, aceasta fiind menținută în aer timp de 30 de ore și 30 de minute.

"Tusaș" a obținut primul său succes la export prin vânzarea platformei ANKA-S în Tunisia, la aniversarea a 10-a de la primul zbor al aeronavei, iar forțelor turce le-au livrat 25 de exemplare.

Ministerul turc al Apărării a anunțat, la începutul lunii aprilie, succesul dronelor Anka-B în localizarea minelor navale aflate în derivă în golful Aksaz din regiunea Marmaris, folosind sisteme radar "Sarper" și "Milser".

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel