Președintele kazah, Kassym-Gomert Tokayev, a sosit marți la Ankara, unde a fost primit de omologul său turc Recep Tayyip Erdogan. Ankara a anunțat că relaţiile dintre cele două ţări au trecut la nivelul unui "parteneriat strategic consolidat", Erdogan declarând inclusiv că acestea își vor atinge obiectivul de a crește volumul schimburilor comerciale la 10 miliarde de dolari prin măsuri comune.
"Anka" este o dronă de tip MALE (altitudine medie și durată ridicată de menținere în aer) care asigură îndeplinirea misiunilor de supraveghere, monitorizare și descoperire a țintelor staționare și în mișcare în diferite condiții meteorologice.
Drona "Anka" a executat zborul inaugural
Drona a obținut succese în timpul utilizării sale de către forțele de securitate turce și a intrat în atenția mai multor țări care caută să-și asigure nevoile în domeniul recunoașterii și supravegherii.
După ce "Anka" a executat zborul inaugural pe 30 decembrie 2010, aceasta a fost îmbunătățită continuu cu scopul de a deveni una dintre cele mai bune drone din lume din această categorie. O etapă importantă în dezvoltarea sa a fost reprezentată de dobândirea capacității de a nu fi observată de sateliții de cercetare.
În ianuarie 2022, drona a stabilit un nou record privind durata zborului continuu, aceasta fiind menținută în aer timp de 30 de ore și 30 de minute.
"Tusaș" a obținut primul său succes la export prin vânzarea platformei ANKA-S în Tunisia, la aniversarea a 10-a de la primul zbor al aeronavei, iar forțelor turce le-au livrat 25 de exemplare.
Ministerul turc al Apărării a anunțat, la începutul lunii aprilie, succesul dronelor Anka-B în localizarea minelor navale aflate în derivă în golful Aksaz din regiunea Marmaris, folosind sisteme radar "Sarper" și "Milser".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News