Doi congresmeni americani, vizită neanunțată în Kabul. Concluzia: SUA nu se vor încadra în termenul limită de evacuare a personalului din Afganistan

Cătălin Costea |
Data publicării:

În mijlocul haosului evacuărilor din Afganistan, marți 24 august, doi membri ai Congresului american au efectuat un zbor neanunțat pe aeroportul din Kabul, uimind Departamentul de Stat și personalul militar americani.

Republicanul Seth Moulton și democratul Peter Meijer au zburat cu un avion charter și au fost la sol pe aeroportul din Kabul câteva ore.

Acest lucru i-a determinat pe oficiali să se plângă că ar putea ocupa locuri care altfel ar fi fost alocate altor americani sau afgani care pleacă din țară, dar congresmenii au spus într-o declarație comună că s-au asigurat că vor pleca cu un zbor la care mai rămân câteva locuri libere, astfel încât să nu ocupe locurile unor persoane care ar putea fi evacuate.

„În calitate de membri ai Congresului, avem datoria de a asigura supravegherea puterii executive”, au spus cei doi în declarația lor.

Am efectuat această vizită în secret, vorbind despre ea abia după plecarea noastră, pentru a reduce la minimum riscul și perturbarea oamenilor de pe teren și am fost acolo pentru a aduna informații, nu pentru a participa la discursuri”, au precizat congresmeni americani.

 

Cei doi congresmeni sunt ambii veterani militari, cu experiență în regiune

 

Moulton, ofițer în cadrul US Navy, a devenit un critic critic al războiului din Irak după ce a efectuat mai multe misiuni în această țară. Meijer a fost prezent ca rezervist și ulterior a lucrat în Afganistan în cadrul unei organizații neguvernamentale. Ambii fac parte din Comisia pentru Serviciile Armatei din Camera Reprezentanților (camera inferioară a Congresului).

Administrația prezidențială consideră vizita parlamentarilor ca fiind “în mod evident inutilă”, iar alți oficiali au declarat că a reprezentat o distragere a atenției trupelor și comandanților de pe aeroport, militari care duc o cursă contra cronometru pentru a evacua mii de persoane într-o perioadă de timp extrem de limitată.

Cei doi congresmeni au subliniat că au efectuat vizita pentru „a-l determina pe președinte să prelungească termenul limită de 31 august. După ce am vorbit cu comandanții din pe teren și am văzut situația de aici, este evident că am început evacuarea prea târziu și că, indiferent de ceea ce facem, nu-i vom scoate pe toți la timp, nici chiar până la 11 septembrie."

Cu toate acestea, președintele Joe Biden a declarat marți că menține data de 31 august ca termen limită pentru finalizarea evacuării tuturor persoanelor de interes din Afganistan.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel