Discuții aprinse la NATO pe tema Afganistan

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

NATO se confruntă cu o dilemă în Afganistan şi trebuie să decidă dacă va părăsi ţara, riscând astfel ca aceasta să devină un rai al teroriştilor internaţionali, sau să rămână, a declarat vineri secretarul general al alianţei Jens Stoltenberg în videoconferinţa cu cei 30 de miniştri ai apărării din statele membre, transmite dpa.

Stoltenberg a afirmat că a rămâne în Afganistan riscă să continue o misiune care a durat aproape două decenii, iar lupta împotriva talibanilor va deveni mai intensă. "Aceasta este o dilemă cu care ne vom confrunta ca alianţă", a afirmat secretarul general al organizaţiei.

Miniştrii s-au întâlnit pentru a discuta despre viitorul Alianţei în Afganistan, în contextul în care negocierile de pace intra-afgane continuă, iar SUA intenţionează să se retragă. Îngrijorare a stârnit şi declaraţia preşedintelui american Donald Trump, care a spus că doreşte să-şi retragă trupele din Afganistan până la Crăciun.

În conformitate cu actualul acord, SUA ar urma să se retragă după ce talibanii se vor fi angajat să respecte încetarea focului şi să respecte acordurile încheiate în cadrul negocierilor de pace actuale, ceea ce ar însemna că o retragere completă nu ar avea loc înainte de sfârşitul lunii aprilie 2021, transmite Agerpres.

De asemenea, este de aşteptat ca SUA să încheie un acord cu talibanii. Miniştrii apărării au criticat intenţia Washingtonului de a-şi retrage trupele mai devreme, temându-se că dacă acest lucru se va întâmpla prea repede, progresul în materie de democraţie şi drepturile omului ar putea fi reversibil.

Fără SUA, partenerii NATO nu ar putea să continue misiunea în Afganistan. Vineri, Jens Stoltenberg a cerut din nou talibanilor să reducă ceea ce el a descris ca fiind un "nivel inacceptabil de violenţă" şi să pregătească terenul pentru încetarea focului.

Citește și: Stoltenberg: NATO va părăsi Afganistanul împreună cu Statele Unite

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel