Director în cadrul organizaţiei Human Rights Watch, cetățean american, expulzat din Israel

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Omar Shakir
Omar Shakir

Directorul organizaţiei Human Rights Watch pentru Israel şi teritoriile palestiniene, Omar Shakir, a devenit luni prima persoană expulzată din teritoriile palestiniene în cadrul măsurilor controversate împotriva unei campanii de boicotare a statului israelian, informează AFP.

Din 2017, Israelul interzice intrarea pe teritoriul său a cetăţenilor străini acuzaţi că susţin campania BDS (boicot, dezinvestire, sancţiuni) împotriva ţării. Însă, potrivit Ministerului Afacerilor Externe israelian, Shakir, cetăţean american, este primul care a fost expulzat în virtutea acestei măsuri, transmite Agerpres.

Israelul a refuzat să-i reînnoiască viza la sfârşitul lui 2018, acuzându-l că susţine BDS, ceea ce Omar Shakir neagă. După o serie de apeluri, la începutul lui noiembrie, Curtea Supremă a Israelului a dat undă verde pentru expulzarea lui.

"Nu cunosc altă democraţie care să fi blocat accesul unui cercetător al HRW", a deplâns directorul general organizaţiei, Kenneth Roth. "Aceasta demonstrează caracterul tot mai restrâns al democraţiei israeliene", potrivit lui. Shakir a comparat această expulzare cu tratamentul pe care l-a primit din partea Egiptului, Siriei sau Bahreinului. HRW asigură că îşi va continua misiunea, însă în exteriorul Israelului, din lipsă de viză.

 

Reacția internațională



UE şi-a exprimat opoziţia faţă de decizia israeliană, la fel ca şi ONU, care a atenţionat în luna mai împotriva "restrângerii spaţiului acordat apărătorilor drepturilor omului pentru a acţiona" în Israel.

SUA şi-au declarat "puternica opoziţie faţă de campania BDS la adresa statului Israel", afirmându-şi totodată ataşamentul faţă de libertatea de expresie.

În centrul conflictului care opune Israelul organizaţiei HRW se ascunde războiul pe care îl duce statul israelian împotriva campaniei mondiale a BDS.

BDS cheamă la boicotarea economică, culturală sau ştiinţifică a Israelului pentru a obţine sfârşitul ocupaţiei şi a colonizării teritoriilor palestiniene. Susţinătorii BDS se inspiră din exemplul Africii de Sud, afirmând că boicotarea ţării a permis să se pună capăt regimului de Apatheid.

Israelul acuză BDS de antisemitism, ceea ce părţile vizate neagă.

Vezi și: MAE: Nu există date care să confirme existenţa unor români ce ar susţine organizaţii teroriste în Turcia

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel