De teama atacurilor Ucrainei, navele de cercetare ale Rusiei din Marea Neagră vor fi dotate cu sisteme speciale. Prima navă - Ivan Khurs

Ionel Copcea |
Data publicării:
Nava Ivan Khurs, sursă foto: Flota Rusă a Mării Negre
Nava Ivan Khurs, sursă foto: Flota Rusă a Mării Negre

Portalul rusesc topwar.ru a anunțat, pe 14.07.2023, citând surse bine informate, că navele de cercetare rusești vor primi arme suplimentare pentru contracararea dronelor maritime. Decizia a fost adoptată ținând cont de experiența întrebuințării navelor de acest tip în așa-zisa „operație militară specială”.

Navale de comunicații Proiect 18280 de tip Yuri Ivanov, precum și cele aparținând noului Proiect 03182R, vor fi dotate cu module de luptă controlate de la distanță, capabile să lupte cu dronele de la suprafața mării. Aceste module vor dispune de un telemetru laser și echipamente de urmărire automatizată a țintei. Operatorul va putea supraveghea situația folosind o cameră și un vizor termic. Aceste modificări vor fi introduse după atacurile recente ale dronelor ucrainene asupra navelor de cercetare ale Flotei ruse din Marea Neagră, în apropierea coastelor Turciei.

“Ținând cont de experiențele obținute în urma utilizării lor în timpul operației militare speciale, navele de cercetare vor fi consolidate prin instalarea unor mijloace de protecție împotriva dronelor de suprafață, inclusiv a unor module de luptă controlate de la distanță cu mitraliere grele”, a declarat o sursă a agenției de presă Tass.

 

Prima navă care va primi echipamentele suplimentare împotriva dronelor ucrainene va fi nava de cercetare radioelectronică Ivan Khurs

 

Prima navă care va primi echipamentele suplimentare va fi nava de cercetare radioelectronică Ivan Khurs, Proiect 18280, aparținând Flotei ruse din Marea Neagră. Calendarul de instalare precum și alte detalii despre această măsură nu au fost precizate de reprezentanții militari ruși. Noile nave construite în cadrul proiectului, care vor intra în producție anul viitor, vor dispune de modificările pentru lupta împotriva dronelor maritime. În prezent, navele din cadrul Proiectului 18280 sunt înarmate numai cu patru mitraliere MTPU, cu calibrul de 14,5 milimetri și cu lansatoare portabile de rachete antiaeriene (MANPADS).

Astfel de module de luptă controlate de la distanță vor fi instalate și pe navele de cercetare Proiect 03182R, din care două unități se află în prezent în construcție la Șantierul naval din Zelenodolsk. Încă două nave de acest tip, care sunt planificate pentru începerea construcției în perioada următoare, vor fi dotate cu noile echipamente încă de la început.

După cum se știe, dronele maritime ucrainene au încercat de mai multe ori să atace navele de cercetare ale Flotei ruse din Marea Neagră, dar fără rezultat. Până în prezent echipajele navelor rusești au reușit să respingă mai toate atacurile prin scufundarea dronelor.

CITEȘTE ȘI: Val de drone ucrainene deasupra Crimeei. Rusia susține că apărarea antiaeriană a doborât cu succes 9 drone în Crimeea

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel