Crucișătorul Mareșal Ustinov al Flotei ruse de Nord a ieșit din Marea Mediterană. Destinația probabilă - Severomorsk 

Ionel Copcea |
Data publicării:

Canalul rusesc de Telegram “Linia operativă” a semnalat faptul că, pe 24.08.2022, crucișătorul purtător de rachete Mareșal Ustinov al Flotei ruse de Nord a intrat în Strâmtoarea Gibraltar dinspre Marea Mediterană, deplasându-se, cel mai probabil, către locul de dislocare permanentă din Severomorsk.

Deocamdată, nu se știe dacă nava este singură sau mai este însoțită de alte nave de luptă și auxiliare ale Flotei de Nord sau Flotei din Marea Baltică.

Crucișătorul Mareșal Ustinov a intrat în Marea Mediterană pe 07 februarie, fiind însoțit de distrugătorul Viceamiral Kulakov și fregata Amiral Kasatonov, ambele din compunerea Flotei de Nord.

În estul Mării Mediterane, navele Flotei de Nord (FN) s-au alăturat celor aparținând Flotei din Oceanul Pacific (FROP), Flotei din Marea Neagră (FRMN) și Flotei din Marea Baltică (FRMB), aflate în structura escadrei rusești din zona portului Tartus din Siria. 

În ultimele luni, gruparea navală rusească din estul Mării Mediterane a avut următoarea compunere: submarinul B-265 Krasnodar (FRMN), submarinul B-261 Novorossiysk (FRMN), crucișătorul Mareșal Ustinov (FN),  crucișătorul Varyag (FROP), distrugătorul Viceamiral Kulakov (FN), distrugătorul Amiral Tributs (FROP), fregata Amiral Kasatonov (FN), fregata Amiral Grigorovici (FRMN), nava mică purtătoare de rachete Orekhovo-Zuevo (FRMN), dragorul maritim Vladimir Emelyanov (FRMN), petrolierul Boris Butoma (FN), petrolierul Viceamiral Paromov (FRMN), petrolierul Vyazma (FRMB), atelierul plutitor PM-82 (FRMB), nava de cercetare radioelectronică Vasili Tatischev (FRMB).

 

Misiunea principală a navelor rusești din Marea Mediterană - blocarea grupărilor navale de atac ale statelor membre NATO.

 

Pe fondul conflictului din Ucraina, misiunea principală a navelor rusești din Marea Mediterană a constat în blocarea grupărilor navale de atac ale statelor membre NATO. Trebuie menționat faptul că, la un moment dat, în Marea Mediterană s-au aflat trei portavioane din state membre ale Alianței și grupările navale ale acestora. Este vorba despre portavionul american Harry S. Truman, portavionul francez Charles de Gaulle și portavionul italian Cavour.

În prezent, în zona Mării Mediterane se mai află doar portavionul american Harry S. Truman, care, în perioada următoare, va fi înlocuit de portavionul George H.W. Bush (CVN-77), care a plecat, pe 10.08.2022, din Baza Navală Norfolk.

Probabil că, în acest context, partea rusă a decis și ea să înlocuiască cel puțin o parte din navele de luptă și auxiliare aflate de mai multe luni în Marea Mediterană. Acest lucru este posibil în cazul FN, FROP și FRMB. În ceea ce privește FRMN, aceasta nu poate să-și înlocuiască navele, având în vedere faptul că Turcia a închis strâmtorile de la Marea Neagră, din cauza conflictului din Ucraina. Potrivit Convenției de la Montreux din anul 1936, navale FRMN care s-au aflat în Marea Mediterană în momentul închiderii strâmtorilor pot numai să revină în locurile de dislocare permanentă din Marea Neagră. Însă, nicio altă navă nu poate ieși din regiune. De asemenea, este posibil ca FRMN să rotească echipajele navelor din estul Mării Mediterane și din postul sirian Tartus, lucru care, probabil, a fost făcut deja. 
  
 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel