Lockheed Martin a anunțat că poate mări producția de F-16 dacă țările care dețin F-uri vor decide să ofere avioane Ucrainei

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane F-16 Fighting Falcon americane, din cadrul Escadrilei 510 Expediționară de Luptă, la Baza Aeriană Aviano (Italia). Sursă foto: U.S. Air Force
Avioane F-16 Fighting Falcon americane, din cadrul Escadrilei 510 Expediționară de Luptă, la Baza Aeriană Aviano (Italia). Sursă foto: U.S. Air Force

Potrivit directorului companiei americane Lockheed Martin, Frank John, deși compania nu participă în mod direct la negocierile privind o posibilă furnizare de avioane de luptă către Ucraina, aceasta a fost implicată în numeroase discuții cu anumite state care iau în considerare posibilitatea de a ajuta Kievul cu avioane F-16.

 

Lockheed Martin a declarat că este pregătită să satisfacă viitoarele cereri pentru F-16, în condițiile în care unii dintre cei mai apropiați aliați europeni ai Ucrainei reiau negocierile cu privire la posibilitatea de a furniza avioane de luptă Kievului.

Decizia Statelor Unite și a Germaniei de a trimite tancuri în Ucraina a reaprins discuțiile pe acest subiect, despre care oficialii europeni din domeniul apărării au avertizat că se află într-un stadiu incipient.

Frank St John, director la Lockheed Martin, cel mai mare contractor american în domeniul apărării, a declarat pentru Financial Times că există "o mulțime de discuții despre transferul de F-16 de la terți" - prin care țările ar reexporta avioanele americane către Ucraina pentru a-și apăra spațiul aerian. Lockheed nu este implicat direct în discuțiile privind potențiala livrare de avioane către Kiev.

Cu toate acestea, John a declarat că Lockheed Martin va accelera producția de avioane F-16 pentru a ajunge în punctul în care vom putea susţine destul de bine orice țară care va alege să transfere o parte dintre avioanele de luptă pe care le deţin către Ucraina.

De asemenea, Publicaţia Politico, care a publicat un articole pe această temă, precizează că a discutat cu mai mulţi oficiali militari și diplomați occidentali care au confirmat că în acest moment exista o discuţie serioasă pe tema furnizării avioane de vânătoare către Ucraina. Oficialii din statele baltice ar fi cei mai puternici susţinători ai acestui demers.

"Următorul pas firesc ar fi avioanele de luptă", a declarat un diplomat dintr-o țară din nordul Europei, susţine publicaţia Politic

Discuţiile intre statele occidentale pe această temă se vor dovedi, probabil, chiar mai controversate decât discuţiile privind furnizarea de tancuri. În Europa, mai mulți oficiali și diplomați au declarat că guvernele lor nu mai consideră că ideea nu mai poate fi pusă în practică, dar că temerile legate de o escaladare rămân ridicate.

Washingtonul a transmis Kievului că furnizarea de avioane este "deocamdată exclusă", a declarat diplomatul citat mai sus, dar a adăugat: "Există o linie roșie acolo - dar vara trecută am avut o linie roșie cu privire la HIMARS [lansatoare multiple de rachete], iar aceasta a fost depăşită. Apoi a fost vorba de tancuri''.

 

SUA au respins până în prezent livrările de F-16 către Ucraina

 

Financial Times aminteşte că oficialii de la Casa Albă au respins anterior apelurile ucrainene pentru avioane de luptă moderne, precum F-16, de teamă că acestea ar putea fi folosite pentru a lovi direct teritoriul Federaţiei Ruse. Guvernul SUA trebuie să aprobe vânzările sau transferurile către țări terțe de avioane de luptă de producție americană, ceea ce înseamnă că țările europene ar avea nevoie de sprijin politic din partea administrației Biden.

"Împreună cu aliații și partenerii noștri internaționali, suntem în contact cu ucrainenii cu privire la nevoile și solicitările lor", a declarat un oficial american din domeniul apărării. "În acest moment, nu avem nimic de anunțat cu privire la F-16".

Cancelarul german Olaf Scholz a exclus trimiterea de avioane în Ucraina. "Am spus foarte clar de la început că nu vom trimite avioane de luptă și o voi spune din nou aici", a declarat el miercuri. 

Avioanele fabricate în SUA ar putea fi trimise de statele occidentale și către fostele țări din Pactul de la Varșovia, care ar putea apoi să trimită la Kiev avioanele lor de concepție sovietică.

La începutul agresiunii militare, Polonia s-a oferit să trimită avioanele sale de luptă MiG-29 de fabricație sovietică către forțele aeriene ucrainene, dar acest lucru presupunea trimiterea de către SUA a unor avioane F-16 pentru forțele aeriene poloneze. Inițiativa a fost abandonată în martie, după ce Washingtonul a considerat-o neoportuna.

Ministrul olandez de externe, Wopke Hoekstra, a declarat săptămâna trecută că Olanda va analiza orice solicitare cu privire la trimiterea de avioane F-16 către Ucraina. Olanda deţine în prezent aproximativ 40 de de luptă F-16 și renunţă treptat la acestea, deoarece derulează un amplu program de înzestrare cu avioane F-35.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel