China, prima care recunoaște victoria talibanilor în Afganistan. Beijingul umple vidul lăsat de retragerea SUA

H.D. Hartmann / 16 aug 2021 / 14:44
Sursă foto: Ministerul Apărării din China
Sursă foto: Ministerul Apărării din China

Prima țară membră a Consiliului de Securitate a ONU care recunoaste victoria talibană în Afganistan este China.

Cu o graniță terestra de doar 80 de km, una dintre cele mai mici dintre toți vecinii Afganistanului, jocul diplomatic al Chinei a început de luni de zile. Primirea de către ministrul de externe chinez Wang a mullahului Baradar, cumnatul nu mai puțin cunoscutului Mulla Omar, fondatorul mișcării talibane, a reprezentat un semnal clar către lume, că puternicul vecin chinez se va implica concret în stabilizarea Afganistanului. Un purtator de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, a declarat luni dimineața că se dorește o adâncire a "prieteniei" dintre poporul chinez și mișcarea talibană, China fiind interesată în dezvoltarea armonioasă de proiecte economice și politice cu noua putere dominantă de la Kabul.

În timp ce 60 de țări, alături de SUA semnează apeluri pentru a permite ieșirea din țară a afganilor care doresc să fugă de talibani, China dovedește pragmatism politic. Terenul a fost pregătit de multă vreme, deci anunțul venit de la Beijing nu este deloc o surpriză pentru cei care cunosc regiunea.

Prin recunoașterea victoriei talibane în Afganistan, China își reafirma poziția de superputere regională, umplând vidul lăsat în urma retragerii SUA și aliaților săi din NATO.

China își reafirmă dreptul său de putere majoră regională de a asigura spațiul de stabilizare pentru noua putere talibană, punctând definitiv în regiune în raport cu eșecul american.

După 20 de ani de la plecarea lor rușinoasă de la putere ca urmare a invaziei americane, talibanii se reîntorc, iar prima țară care îi recunoaște este China.

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy