Când nu pune presiune pe SUA cu avioane rusești, Turcia recunoaște că încă visează la F-35. Dar nu ar spune „nu” nici pentru F-16

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: F-35 @official Website
Sursă foto: F-35 @official Website

Eliminarea Turciei din programul Joint Strike Fighter prin care Ankara ar fi trebuit să fie înzestrată cu avioane de generația a V-a F-35 Lightning II a devenit o adevărată telenovelă. Turcia a fost exclusă din programul F-35 ca urmare a deciziei autorităților de la Ankara de a achiziționa sisteme de apărare antiaeriană rusești de tip S-400. Așa a început totul.

Ulterior telenovela Turcia - F-35 a cunoscut mai multe episoade. Cert e că turcii au nevoie neapărat de aeronave noi, flota acestora fiind una veche. Iar Forțele Aeriene par a fi punctul vulnerabil al Ankarei.

 

Turcia lasă mereu o ușă deschisă pentur F-35, dar pune presiune pe SUA și amenință că va achiziționa avioane de luptă rusești Su-35 sau Su-57

 

Turcia a avut numeroase ieșiri extrem de dure la adresa SUA, dar acestea au fluctuat cu poziții mai temperate. Ankara, care prin vocea președintelui Recep Tayyip Erdogan a recurs și la amenințări, solicitând despăgubiri americanilor după excluderea din program, a lăsat mai mereu o ușă deschisă în ceea ce privește achiziția de F-35.

Americanii de partea cealaltă au fost mai consecvenți, decizia privind excluderea Turciei fiind se pare ireversibilă.

Puși în fața deciziei Washingtonului, turcii au solicitat avioane de luptă F-16 din Statele Unite, ca o compensare a excluderii sale din programul F-35. 

Alper Coșkun, fost diplomat turc și membru al grupului de experţi din cadrul think tank-ului Carnegie Endowment for Internaţional Peace, a arătat că prin îndeplinirea cererii Turciei pentru avioanele F-16, Washingtonul ar putea, de asemenea, să o descurajeze să urmeze căi alternative, cum ar fi o cooperare mai profundă a industriei sale de apărare cu cea a Rusiei.

Ankara a mai apelat de mai multe ori, în declarațiile unor oficiali, la această tactică - de a arăta pisica americanilor și a pune presiune pe SUA amenințând cu o posibilă achiziție de avioane rusești Su-35 şi Su-57. Această presiune nu vine doar de la oficiali din industria de apărare din Turcia, ci și de la factori politici. Spre exemplu Mevlut Cavusoglu, ministrul Afacerilor Externe de la Ankara, dar și președintele Recep Tayyip Erdogan au afirmat deschis de mai multe ori că opțiunea avioanelor rusești e cât se poate de viabilă în cazul în care Washingtonul va refuza în continuare să vândă aeronave Turciei.

 

Turcia încă visează la F-35. Avioanele stealth americane de generația a V-a rămân prima opțiune pentru Ankara

 

2. Sursă foto... (f-35-racheta-sua_42405500.jpg)

Sursă foto: F-35 @official Website

Însă între această presiune pusă pe SUA prin retorica Ankarei care amenință că va achiziționa avioane de luptă rusești și solicitarea către Washington de a aproba achiziționarea a aproximativ 40 de avioane F-16 Fighting Falcon, Turcia încă mai visează la F-35.

Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale din Turcia a reiterat că excluderea Turciei din programul F-35, în baza pachetului legislativ Countering America's Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA) din 2017 este ilegală. 

Kalin a precizat că președintele Erdogan i-a amintit președintelui american Joe Biden, în marja summitului G20, că Turcia a efectuat o plată de 1.4 miliarde de dolari în programul F-35 și a amintit de cazul India, care a fost exceptată de la sancțiuni în pofida deciziei de a achiziționa S-400.

Potrivit Daily Sabah, înaltul oficial prezidențial a subliniat că prima opțiune pentru Turcia este F-35. 

El a precizat că problema F-35 nu e încă rezolvată din perspectiva Turciei care însă „nu își mai permite luxul de a pierde timpul”. Ibrahim Kalin a admis însă că Ankara ar accepta să compenseze pierderea F-35 cu avioane F-16 iar „administrația de la Casa Albă a arătat o atitudine pozitivă pentru această opțiune până în prezent”.

CITEȘTE ȘI: Scrisoare către Joe Biden: Nu daţi avioane F-16 Turciei. Nu putem vinde avioane fabricate în SUA unui aliat care se comportă ca un adversar

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel